Tajkonauták első alkalommal grilleztek a Mennyei Palota űrállomáson
Nem nyílt tűzön, hanem nemrég magukkal hozott űrkemencében – talán az űrben a világon először – csirkeszárnyakat és marhahúst sütöttek. A pácolt húsok a két tajkonauta – magyarul űrhajós – szülőföldjéről származtak, nyersen hozták fel azokat az űrállomásra.
Az űrkemence jelentősen továbbfejlesztett változat a földi hagyományos kemencékhez képest. Liu Weibo, a Kínai Űrhajós Kutató és Kiképző Központ munkatársa szerint a fejlesztések magukban foglalják a precíz hőmérséklet-szabályozás, a maradványok összegyűjtése, a magas hőmérsékletű katalízis és a többrétegű szűrés technológiáit.

Így érték el a füstmentes sütést a űrben, miközben megfelelnek az űrállomás olajfüst-kibocsátási szabványainak. Az űrkemencét 500 sütésre tervezték, aztán majd kicserélik újra.

Pár napig mind a két küldetés 3-3 tagja együtt él a Tienkung űrállomáson, magyarul a Mennyei Palotában. A tajkonauták hat hónapot dolgoznak az űrállomáson, rájuk fér a változatosság. A sütőben történő ételkészítés a kínai űrállomás életfenntartó rendszerének legújabb fejlesztése. Több mint 190 tételre bővült az ételválaszték, és a menü ciklusa 10 napra nőtt. Nemcsak húst, hanem sütiket, dióféléket és zöldségeket is süthetnek az űrszakácsok.
Sőt kiúszhatnak az űrállomás zöldséges kertjébe is friss dolgokért. Eddig hét növényfajból álló tíz tételt termesztettek, köztük salátát, koktélparadicsomot és édesburgonyát, amelyek 4,5 kg friss gyümölcsöt és zöldséget biztosítottak az űrhajósoknak. A saláta és a koktélparadicsom termesztése során a magtól a magig teljes cikluson ment keresztül.

Nekünk is van már űrkertészünk, hiszen Kapu Tibi űrhajósunk sikeresen kísérletezett növények mikrógravitációban való termesztésével, nyilván nem fejen állva. A képen bárki megnézheti és átélheti Tibi űrutazását a Huniverzumban. Összes videónk is rendelkezésre áll a lejátszási listában a második magyar és a leendő harmadik magyar űrhajósokról

A Sencsou-16 küldetés óta a központ kutatásokat és ellenőrzéseket végzett a pályán lévő növényi táptalaj termesztésével kapcsolatban. Regeneratív táptalaj, hosszú távú, szabályozott hatóanyag-leadású műtrágya és mikroporózus vízvezetési technológia használatával a kert hatékony víz- és tápanyagellátást ért el mikrogravitációs körülmények között.
Forrás: Xinhua
