Kínai tajkonauták megérkeztek az űrállomásukra

Kína a héten két űrhajóst lőtt fel az űrbe. A kínai tajkonauták megérkeztek a kicsit már a korábbinál nagyobb nemrég fellőtt henger alakú kínai űrállomásukra.

kínai tajkonauták

A kínaiak isteni neveket adnak az űreszközeiknek és nem működnek együtt más nemzetekkel. Sencsou-11 – isteni hajó – az űrhajójuk neve, amely csatlakozott a 400 kilométer magasan keringő, két kamrából álló Tiangong-2 – Mennyei Palota – űrlaboratóriumhoz. A névadásból a Nemzetközi Űrállomáshoz hasonló grandiózus tervek sejlenek.

Hirdetés

Jing Haipeng és Chen Dong, a két tajkonauta a tervek szerint 30 napot tölt el majd az új űrlaboratóriumban, közben Haipeng parancsnok igazi veteránként 50 éves lesz, a harmadik űrutazását ünnepli ott fenn.

kínai tajkonauták

A kínai tajkonauták a súlytalanságtól a lézeres kísérletekig sok projektet tesztelnek majd. Érdekességként rizst termelnek, illetve esténként relaxálnak szobabringán meg futópadon. Ők katonák, de a hosszú távú kínai űrrepülési terveket mutatja, hogy naponta két órát mozizhatnak és tarthatják videó telefonon a kapcsolatot a családjukkal.

kínai tajkonauták
A korábbi modelleket már a gyerekeknek mutatják

Nem tudni, Rubik kockát vittek-e magukkal, mint az első tajkonauta nő, szintén katona gyakorolt vele a súlytalanságban korábban.

(Forrás: Xinhua)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »