Újabb lépés az állandó kínai űrállomáshoz

Nemrég egy újabb nem túl nagy kínai űrállomást lőttek fel, amelyben még az idén két tajkonauta, kínai űrhajós fog dolgozni egy hónapot.

A Hosszú Menetelés rakéta sikeresen emelte az űrbe a Tiangong2 űrállomást, ami közel 400 kilométer magasan pályára is állt. Elődjéről többször irtunk a Hölgypilóta blogunkon itt és itt.

A Tiangong égi palotát jelent kínaiul, ehhez képest az egész űrállomás egy 10 méter hosszú és 3 méternél vastagabb henger. Hogy fogalmunk legyen a belsejéről, itt az elődjéről egy videó, ahol a végén még a Rubik kocka is feltűnik az első kinai tajkonauta nő kezében.

A Tiangong2 képes lesz személy és teher űrhajót fogadni, lesz rajta robotkar és alapja lesz az állandó kínai űrállomásnak, amit a húszas évek elejére terveznek kialakítani. Közel sem lesz akkora, mint a Nemzetközi Űrállomás, de mindenképpen versenytársa lesz annak.

kinai-urallomas

Ősszel a két tajkonauta nemzetközi összefogással létrejött kísérleteket is fog majd végezni, de még nem hallottunk arról, hogy terveznek nemzetközi legénységet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »