Uber Elevate program – beszállt a NASA és Los Angeles városa

Közelebb van, mint gondolnád a városi légi taxizás, mutatja az Uber Elevate legfrissebb videója és erről jöttek új hírek is az elmúlt időszakban.

A programot irányító Jeff Holden a képen kedvenc városomban, Lisszabonban egy jövővel foglalkozó konferencián – Web Summit in Lisbon – jelentette be, hogy Dubaj és Dallas/Fort Worth után harmadik városként csatlakozott a városi légi taxik kísérleti világához Los Angeles, az angyalok városa. Méghozzá szintén rövid határidővel, hogy 2020-tól négy személyes járművekkel működjön a rendszer. A polgármester szerint mindenkit meggyőz az a tény, hogy két pont között autóval korábban x idő alatt lehetett a városban eljutni, most ez az idő a levegőben a töredéke lesz csak. 20 állomást terveznek a pilóta nélküli és elektromos hajtású légi taxik számára, melyek többsége a videóhoz hasonlóan magas épületek tetején lesz majd kiépítve.

Uber Elevate program

Emlékszünk a középkor híres mondására, hogy a városi levegő szabaddá tesz, szerintem a városi csúcsforgalom kötöttségeitől való megszabadulásra nem erőltetett ez a hasonlat. Az Uber Elevate programban a városi levegő meghódítása három lábon áll. A légi taxi állomások, skyportok kiépítése a város és a befektetők dolga, a helyből felszálló pilóta nélküli elektromos hajtású légi járművek – VTOL autonomous flying taxi – pedig egyre többen vannak, köztük a nagy játékosok által felvásárolt start-upokról – Volocopter, Lilium Jet, Vahana stb – jó néhányszor írtam már. De a Google vezér Kitty Hawkja is ide sorolható.

Hirdetés

Szerintem a harmadik láb, a légi irányítási rendszer a legizgalmasabb és talán legnehezebb feladat, ahol mérföldkőnek tekinthető, hogy az Uber Elevate program összeállt a NASA-val, együttműködési szerződést kötöttek alacsonyan repülő autonóm és más repülőgépek forgalomirányításának kifejlesztésére. Az Uber bekerült a NASA drón forgalmi projektjébe, nemsokára megkezdik a világ egyik legnagyobb repülőtere, a Dallas/Fort Worth környékén a repülőgépek és a drónok, légi taxik forgalmát biztonságosan kezelő légi irányítási rendszer kísérleteit. Az Uber leigazolhatott két nagy tudású veteránt az űrügynökségtől, akik korábban a helyből felszállás és a pilóta nélküli irányítási rendszerek területén fejlesztettek. Végül, de nem utolsó sorban egész más lesz a vadnyugati drón állapotok megszüntetésére benyújtott érdemi javaslat súlya, ha azt a NASA is jegyzi majd.

Uber Elevate program

Nemrég jártam Lisszabonban és tetszik, hogy az új világrendet egy olyan városból is hirdetik, amely fél évezrede meghódította az óceánokat. Ajánlom az egyik videómat, amely a Belemben az akkori világ kapuját és keresztény eleganciáját mutatja jó kis fado zenére.

A végére egy megjegyzés, hogy a történetből a Boeing se maradhat ki. A nagyok közül utoljára erre a területre HorizonX néven létrehozta kockázati tőke és inkubátor alapját, amely autonóm irányítást ellenőrző rendszerekbe, mesterséges intelligenciába fektetett be. Vezetője nemrég Dubajban járt, szívesen csatlakoznának az ottani helyből felszálló légi taxi kísérlethez a légi irányítás oldaláról.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »