Űr lovagi torna: melyik milliárdos küld fel először embert a világűrbe?

Jeff Bezos Blue Origin, Elon Musk SpaceX, Sir Richard Branson Virgin Galactic és Paul Allen Stratolauch, ez az illusztris milliárdos céges névsor. Bezos és Musk rákapcsolt, Allen 2004-ben már az Ansari XPrize megnyerésével vitt fel embert az űr aljára, Branson meg többnyire csak ígérget. Miután adok hozzá némi támpontot, szavazzon a végén, Ön szerint melyik milliárdos nyeri majd meg az űrlovagi tornát.

Hirdetés

A bejegyzés aktualitását a titokzatos Amazon milliárdos, Bezos gyerekkorom fűthető fürdőkályhájára emlékeztető New Shepard rakétájának múlt heti tesztrepülése adja. Rajta az újdonság egy hatalmas panoráma ablakokkal ellátott űrkabin, az ablak mérete nagyjából 110 centiméter magas és majdnem 80 centiméter széles.

Űr lovagi torna

Űr lovagi torna

Az alsó képen Jeff Bezos vicces elnevezéssel betett a Blue Origin űrkabinba egy égi sétáló manöken bábút, az űrturista utas olyan helyen lesz majd, mintha az űrben lebegne a súlytalanságban. Ez volt a hetedik repülés, ahol szintén csak súrolták a Kármán vonalat, vagyis a 100 kilométer magas űr alját.

A rakéta a saját lábán visszarepül a starthelyre, de a kabint a régi ejtőernyős módszerrel eresztették le, fő a biztonság.

E-könyvecskénk karácsonyra: Milliárdosok az űriparban

Az űr lovagi torna során a másik űrlovag már előbbre jár, hiszen a SpaceX nemrég érte el azt a mérföldkövet, hogy mind a két egysége – a rakéta és a teherűrhajó – korábban már járt az űrben és most is sikeresen landoltak, készen az újabb bevetésre. A többször felhasználható űreszközök olcsóbbá teszik a szállítást.

Astronaut spacesuit next to Crew Dragon

Elon Musk (@elonmusk) által megosztott bejegyzés,

Sőt, Musknak egy 2,6 milliárd dolláros szerződése van a NASA-val, hogy 2019-ben a Dragon2 űrhajó 7 űrhajóst szállítson a Nemzetközi Űrállomásra. Így nem csoda, hogy a SpaceX már a túlnyomás ellen védő ruházatokat mutogatja. A képen a Dragon 2 a sajtónak való bemutatásakor, balról az egyik székben maga a milliárdos, Elon Musk az űrkabinban az újságírókkal.

Sir Richard messzebb is van, meg közelebb is az űrturisták megröptetéséhez. Branson cége azt az elvet követi, hogy egy anyahajó felviszi az űrrepülőgépet a 6 űrturistával kb. 15 kilométerre és onnan az anyahajóról leválva könnyebb indulni a 100 kilométer magasságba. A Virgin Galactic nagy balesete óta a cég nem tudja az űrrepülőgép rakétahajtóművét véglegesíteni, ezért még újra a siklási próbáknál tartanak.

Űr lovagi torna

Sir Richard nagy nyomás alatt van, hiszen több mint 500-an fizették ki a borsos 200-250 000 dolláros űrturista jegyet arra a 6-8 perc súlytalansági lebegésre, ami az űr alján 100 kilométer magasan várja őket. Branson évenként többnapos találkozót tart a Mojave sivatagi űrrepülőterén a jegytulajdonosnak, idén legutóbb az első kísérleti repülést jövőre ígérte. Épülnek a 2 pilóta + 6 utas teherbírású űrrepülőgépek és az anyahajók…..

Űr lovagi torna

Ennek ellenére, talán ez Sir Richard zsenialitása, ömlik a pénz a vállalathoz. A Dubai Airshow idején újabb 1 milliárd dolláros üzletet kötött a szaudiakkal, bár a pénz egy része nem az emberes űrrepülésbe, hanem a Branson által létrehozott, de ugyanezen az elven működő műhold fellövő vállalathoz, a Virgin Orbithoz vándorolt. Amúgy korábban is a Virgin Galactic vállalat többségi tulajdona a szaudiaké volt, így nem a fejlesztési pénz hiánya miatt nincs siker.

Már 10 napos az új Instagram oldalunk

A negyedik űriparba fektető milliárdost, az egykori Microsoft-os Paul Allent a korábbi sikere miatt hozom ide. Ő nagyban lépi meg azt az elvet, amit a Virgin Galactic kicsiben a Stratolaunch vállalatával.

A világ legnagyobb repülőgépe közös szárnyáról akár több 10 személyes űrrepülőgép is elindulhat, de ezt a kártyán Paul Allen még nem húzta elő.

A kérdés a kedves olvasóknak – ki lesz az első?

Forrás: Blue Origin, SpaceX, Virgin Galactic és Stratolaunch

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »