Űrtechnológia a hétköznapi alkalmazásokban

Jó hír az űriparban részt vevő egyetemeknek, kutatóintézeteknek és vállalkozásoknak, hogy Magyarország is csatlakozott az Európai Űrügynökség technológiai transzfer hálózatához.

Az ESA technológiai transzfer hálózata egész Európában azon dolgozik, hogy az űrtechnológia fejlesztéseit más, nem űripari területen, így a mindennapi életben is hasznosíthatók legyenek. Elég, ha a teflonos edényekre, kerámialapos tűzhelyekre, GPS-re, napelemekre, drónokra és a távirányításra gondolunk.


Képek a sajtótájékoztatóról

A csatlakozással az érintettek mostantól könnyen hozzájuthatnak a szabadalommal védett űrtechnológiai fejlesztésekhez, az ipar számára felhasználható űrtechnológiai információkhoz és különleges anyagokhoz.

A projektet a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban működő Magyar Űrkutatási Iroda a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Wigner Fizikai Kutatóközpontjának bevonásával valósítja meg, mely intézet évtizedek óta sikeresen vesz részt különböző űrprogramokban.

Hirdetés

Az MTA-an tartott sajtótájékoztatón megtudtuk, hogy az intézet szakértői a közeljövőben több olyan kezdeményezést és induló projektet is felkutatnak, melyek használni tudják az űrkutatási eredményeket.

A már jelenleg is az űriparban tevékenykedők mellett új start up vállalkozások jelentkezését is várják a programba az ESA, vagy az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont weboldalán.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »