Augusztus 20 légiparádé hivatalos programja

Első kézből kaptuk meg a vasárnapi augusztus 20 légparádé hivatalos programját, melyet a korábbi cikkünkben tapasztalt nagy érdeklődésre tekintettel azonnal közre adunk.

Szombaton bemutatjuk a légiparádé repülőgépeit.

Hirdetés

Talabos Gábor, a Duna feletti repülő programok örökös szervezője, az augusztus 20 légiparádé felelőse és helyszíni irányítója a Repülni JÓ kérdésére ismertette a hivatalos programot.

A légiparádé helyszíne Budapesten a Parlament előtti Duna szakasz, a Lánchíd és Margit-híd között.
Ideje: 2017. augusztus 20. 10:00 – 11.15 óra között

10:00 – 10:10 Katonai repülési program

Először három JAS 39 Gripen rajékben a Duna felett 200 méter magasban áthúz, a Gripenek délről, Csepel felől érkeznek, úgy mit 5 évvel ezelőtt.

Augusztus 20 légiparádé

Utána az új honvédségi kiképzőgépekből kettő Zlin Z-242 géppárban már 100 méter magasan repül majd ugyanabból az irányból. Végül a katonai programot 2 db a mentőktől nemrég átvett egyhajtóműves Mókus helikopter, AS 350B géppárban és 3 db MI-8, MI 17 helikopter rajékben történő áthúzása zárja szintén 100 méter magasan.

Utána húsz percen át a vízé a főszerep, a vizi parádé során hajók felvonulása következik.

10:30 – 10:48 Civil repülési program

10:30-kor feltűnik a légtérben Illés Tamás – címképen 2012-ben – motoros műrepülő világbajnok, aki az EDGE 540T típusú műrepülő gépével rajzolja a figurákat a légtérbe, a nézők a programot füstölővel is követhetik.

10:37-kor a helikopter zsonglőr Lujó, vagyis Imreh Lajos MI-2 típusú helikopterével lép majd az égi színpadra, egészen 20 méterig is lemegy a Duna fölé és várhatóan sokszor füstbe burkolódzik majd.

Végül a civil programot 10:45-kor egy hármas Diamond kötelék zárja a Pannon Air Service gépeivel szintén 100 méter magasan. Ők délről érkeznek, majd a Margit hídnál egy bal fordulóval térnek vissza a Duna fölé és az Erzsébet híd irányában repülnek ki a légiparádé légteréből. De még nincs vége, mert a programot zárja

10:48-11:15 Ejtőernyős bemutató

ahol két klasszikus kétfedelű Antonov A-2 típusú repülőgépből 20 ejtőernyős ugrik ki a Dunába.

Az 1-es számú AN-2 1500 méteren berepül, és ejtőernyősöket ugrat, összesen 6 főt, majd egy következő rárepülésből ismételten 6 főt ugrat. Az ugrók közül 4 ejtőernyős 5-5 darabból álló füstölő köteget visz magával. 8 ejtőernyős ereszkedés közben 10-15 méter hosszú színes szalagokat vontat és látványos fordulókkal ér vizet.

Augusztus 20 légiparádé

A 2-es számú AN-2-es repülőgépből először 1800 magasságból 3 ejtőernyős ugrik ki és kupolaforma ugrást hajtanak végre. A kupola formaugrás lényege, hogy a nyitott ejtőernyőkkel az ejtőernyősök egymás föl repülnek, majd a fent levő ejtőernyős a lábát a másik kupola tetején levő zsinórzatba akasztja és ereszkednek tovább. Ereszkedés közben nagy teljesítményű füstölőket gyújtanak be.

Őket követi 2200 magasságból újabb 3 ejtőernyős, akik formaugrást hajtanak végre. Az ejtőernyős formaugrás lényege, hogy szabadesés közben az ugrók összekapaszkodnak, és együtt zuhannak a föld felé, mint egy „csillag”. Kb. 1200 méteren szétválnak és „elcsúsznak” egymástól a levegőben és nyitják ejtőernyőiket. Szabadesés közben nagy teljesítményű füstölőket gyújtanak be, ami igen látványossá teszi zuhanásukat és erről a magasságról jól látható a közönségnek is.

Végül 2200 méter magasságból 2 ejtőernyős ugrik ki az Ancsából majd két darab 30 négyzetméteres nemzeti színű zászlót nyit ki és azzal érkezik a Dunára.

A képeket a 2012 évi utolsó augusztus 20-i légi parádén a Repülni JÓ készítette.

7 hozzászólás a “Augusztus 20 légiparádé hivatalos programja” bejegyzéshez

 • 2017-08-16 20:40
  Permalink

  … a nézők a programot füstölővel is követhetik. Csak a tekintetükkel nem lehet?
  A kupola formaugrás lényege, hogy a nyitott ejtőernyőket az ugrók „egymásba akasztják” Szerintem nem az ernyőket akasztják „egymásba” , hanem az egyik ejtőernyős a lábát a mésik zsinórzatába.

  Válasz erre
 • Pingback: Öt év után újra lesz vízi és légi parádé Budapesten augusztus 20-án! | Lesz-e jövőjük? - kiöregedett kedvenc járműveink

 • 2017-08-19 21:24
  Permalink

  2001 -ben volt a motoros műrep EU bajnokság Siófok-Kilitin,
  amit Veres Z. megnyert az akkor kölcsönzött Su-26 -tal.
  Látott ebből valaki valamit ? Vagy az a rengeteg hazai sportrep. siker.
  A magyar repülés nem érdekel senkit,
  a németek még a vitorlázórepülő versenyeket is élőben közvetitik,
  nálunk meg épitik a stadionokat.
  Legalább egy pici repülés látszik ilyenkor, nem sok, de ez is valami.
  A „köztv” -ben nyilván valami érdekfeszitő focimeccs lesz Nyékládházáról.

  Válasz erre
 • 2018-08-18 13:04
  Permalink

  Tisztelt szervezők, ez komoly, csak 10 perc a légibemutató. Hol vannak a csodálatos pilotáink – és itt nem Besenyeire gondolok – a gyönyörű, gyors, elkápráztató gépeikkel, bemutatóikkal. Már a próbákat, a gépek hangja, látása ámulatba ejtette az embereket. Ez a műsor rengeteg embert csalt ki a dunapartra hiszen csodálattal néztük a gépmadarak és pilótáink tehetségét, bátorságát. Nem versenyt akarok. Hanem csodát, látványt, büszkeséget hogy ez a miénk. Hiányolom, …… nagyon. Tisztelettel: Vali

  Válasz erre

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »