Vízi és légi parádé 2018 a Dunán két videónkon

A Várban sikerült egy jó pozíciót elfoglalnom, közvetlenül ráláttam a Lánchídra, ahova nézőket engedtek, pedig a fő esemény alatta zajlott. Először repült át a híd alatt helikopter.

Hirdetés

Imreh Lajos, a Mi-2 helikopter – címképünkön – pilótája egyszer csak váratlanul átrepült a híd alatt, és hogy ez nem véletlen volt, visszafelé is megtette ugyanezt az utat búcsúzáskor. Veres Zoltán motoros műrepülő, aki már sokszor repült át a Lánchíd alatt, most nagyon meredek szögben és közelről indítva is bemutatta a híd alatti átrepülés művészetét. Erről szól az első videóm.

A második videó pedig hagyományosan időrendben elmeséli, mi történt sok tízezer ember előtt a több mint másfél órás rendezvény alatt. Felsorolom a a vízi és légi parádé szereplőit.

1. Nyitás hármas Gripen kötelék, ők a másodpercek művészei, megint alig láttuk őket, szokás szerint csak a hangjukat hagyták ott.

2. Mi-17 katonai szállító helikopterek köteléke, melyből egy utána tolatott, hintázott, vizet borzolt a Parlament előtt.

3. Illés Tamás motoros műrepülő világbajnok bemutatója következett, lassan neki is megengedhetnék, hogy átrepülhessen a Lánchíd alatt.

4. Átrepült a Duna felett a Pannon Air Diamond köteléke.

5. A Goldtimer Alapítvány flottájából három történelmi repülőgép zakatolt, először kötelékben. A kétfedelű sötétzöld szovjet PO-2 olyan hangot adott, mint egy varrógép. A másik kétfedelű a Bánhidi Antal által tervezett Gerle 12 volt, amely modernebb példányával a harmincas években a tervező körberepülte a Földközi tengert. A harmadik sárga színű pedig idősebb Rubik által tervezett vontató és futár repülőgép, az R-18 Kánya volt.

6. A nemrég magyar lajstromba került L-29 Delfin katonai sugárhajtású egykori oktatógép a gyorsabb gépeket kedvelőknek tetszett.

7. Majd jött a Mi-2 helikopter és learatta az újabb híd alatti átrepülés rekordját.

8. Veres Zoltán motoros műrepülő ászunk sem maradhatott ki ebből, ő a légi kűrje közben háromszor húzott át a Lánchíd alatt, menetből, meredeken talpon és végül háton.

9. Közben láttuk már a két An-2 repülőgépet mászni minél magasabbra, és jöttek az ejtőernyősök zászlókkal, szalagokkal, füstökkel hibátlanul a Dunába ugorva.

10. A hajósok is felvonultak, most szárnyashajó nélkül.

11. A programot a magyar légierő új Airbus A319 katonai szállítógépe zárta. A legutóbbi bemutatón csak egyszer repült, most kétszer, sajnos közben elpakoltuk a felszerelést, mert senki nem számított a visszatérésre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »