Autoflight légitaxi lassan-lassan utas közelben videómon

Az eVTOL világból minden hónapban szinte özönlenek a rekordok, lassan már követhetetlenül. Íme az egyik legutóbbi.

Három óra helyett 20 perc a célig, egy autónyi ember lehetősége, pilótával négy, anélkül öt. Üresen már remekül megy, akár hármas kötelékben is.

A dolog pikantériája, hogy Kínában vagyunk és nem Európában vagy Amerikában. Utóbbi két földrészen szóba sem jöhet még a pilóta mentes változat. Sőt, a kísérleti repülésekben még az utas is zavaró tényező. Manhattan rá a legutóbbi példa tavaly decemberből.

De Kínában nekem kicsit ciki, hogy nem ült utas a légitaxiban ebben a rekordban. Hiszen a versenytárs Ehang már Kínában kereskedelmi engedéllyel rendelkezik a kétszemélyes, pilóta nélküli Ehang 216-S légitaxira. Amit úgy ért el, hogy a kísérleti repülések során rengeteg utast repültetett szerte az országban.

Viccesen szólva a szomszédban látható a minta és ugyanaz a hatóság is. A két város a videón – Csuhaj és Sencsen – 100-150 kilométerre található Kuangcsoutól. Itt az egykori francia vidámparkban, a párizsi operaházat mintázó homlokzat mögött található az Ehang székhelye.

Vajon az Autoflight a kísérleti repülésekben miért mellőzte eddig az utasokat? Talán mert a négy utas, vagy most már öt nehezen lenne felemelhető? Vagy megfertőzte őket Európa, ahol még szóba sem jöhet a pilóta esetleg távpilótára száműzetése a földre? A Volocopter is öngól lőtt egyelőre a pilóta nélküli változat, az amúgy elegáns VoloCity-vel. Négy hónap múlva a párizsi olimpián – ha egyáltalán lesz légitaxi repülés – pilótát írnának elő ide is.

Az Autoflight nem véletlenül ment el európai irányba elől a pilótaüléssel. Hiszen pár éve egy 100 millió dolláros német befektetéssel lett európai lába, leányvállalata Ausburgban. Élére pedig igazgatót az Arbus Helicopters-től igazoltak, aki a gigacégnél a hatósági kapcsolatokért felelt. Korábban szó volt arról is, hogy a párizsi olimpián már az öt taxi állomás között a Volocopter mellett ők lesznek a második szállító….

Remélem, hogy a következő légitaxi videómban, amit nem az Ehangről készítek, már utas is integet majd a fedélzetről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »