Bell Helikopter bemutatta a V-247 billenő rotoros drónját

A Bell Helikopter a klasszikus Osprey nyomán a héten a nyilvánosság előtt bemutatta annak kistestvérét, a Bell V-247 Vigilant-ot, amely egy billenő rotoros haditengerészeti drón.

A Bell V22 Osprey egy mutáns öszvér. Helyből fel-le száll, mint egy helikopter, majd átbillenti a rotorjait, amivel átalakul egy merev szárnyú géppé és így annak a helikopternél nagyobb sebességével repülhet a céljához. Benne a merev szárnyú repülőgép előnyeit ötvözik a repülőtér igény hátránya nélkül.

v22b1

v22a

Az új pilóta nélküli új haditengerészeti repülő eszköz a képességek széles skálájával rendelkezik. A megfigyelés és felderítés területén nagy felbontású érzékelők, 360 fokos radar, kiváló kommunikációs képesség, szonár bóják telepítése segíti a munkájában. De harci drón is, mert torpedókkal vagy rakétákkal támadhatja az ellenséget.

Aerial view of valley, Canary Islands, Spain.

Néhány a Bell V-247 Vigilant billenő rotoros drón repülési képességet jellemző adat. A 21 méter szárnyfesztávhoz 15 méter átmérőjű rotorok kapcsolódnak, csak két tonna az önsúlya. 15 tonna maximális felszálló tömege lehetővé teszi a hasznos teher és az üzemanyag kombinálását. Több mint 800 kilométer a hatósugara, de légi utántöltéssel ezt növelheti, miként a 11 óra üzemidőt is.

Tartós küldetésben több mint 300 km/h a sebessége, egyébként 450 km/h sebességgel utazik. Éles helyzetben képes hosszabb ideig 500 km/h fölött is repülni. Összecsukható, kis helyigénnyel szállítható a hadihajón, a különböző felderítő vagy harci modulokat pedig gyorsan lehet cserélni rajta.

vigilant1

Minden korábbi elem azt mutatja, hogy a harci és felderitó drón alkalmazását nem fogja vissza egy pilóta emberi teljesitő képességének határa vagy a mentéséről való gondoskodás.

vigilant4

A billenőrotoros repülő eszközök rendesen elterjedtek mint a katonai, mint a civil területen, egyelőre inkább pilóta által vezetett formában. Megnevezésükre több idegen szót is használnak, a leginkább elterjedt a tiltrotor és a konvertiplan. Magyarul szép elnevezésük a heli-repülőgép.

Irtunk róluk a Repülni JÓ ÖSSZERAKHATÓ e-könyvünk egyik fejezetében is.

(A képek és a szöveg forrása: Bell Helicopter)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »