Drón jogszabály tervezet készen áll az egyeztetésre

Befejezte a drón jogszabály tervezet, vagy hosszabban a pilóta nélküli légi járművek repülésére vonatkozó jogszabály szakmai előkészítését a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Közlekedéspolitikáért Felelős Államtitkársága.

A tervezet a német mintát követve átlátható és kiszámítható szabályozásra tesz javaslatot, amely méret alapján kategóriákba sorolja a drónokat, általános jelleggel meghatározza használatuk alapvető feltételeit, az egyes kategóriákhoz kapcsolódóan pedig további részletes szabályokat tartalmaz, pl. felelősségbiztosítás meglétét követeli meg.

Az előírások a pilóta nélküli légi járműveket használó személyekre vonatkozó elvárásokat is rögzítenek. A javasolt rendelkezések egyszerre segítik a különböző méretű és felhasználási területű drónok alkalmazását, az iparági kutatás-fejlesztést, és nyújtanak védelmet az eszközöket nem használók számára a személyek, épületek és területek megközelíthetőségére vonatkozó előírásokkal.

Hirdetés

Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár szerint „az előkészített szabálymódosítások az érintett területeken új lendületet adhatnak a közlekedés fejlesztésének, általuk Magyarország lépést tarthat az ágazat globális folyamataival, trendjeivel is. A készülő miniszteri rendeletek közigazgatási egyeztetése és társadalmi véleményeztetése a közeljövőben megkezdődhet.”

(Forrás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, fotók Drónpilóták Országos Egyesülete Facebook)

2 hozzászólás a “Drón jogszabály tervezet készen áll az egyeztetésre” bejegyzéshez

 • 2016-12-27 18:41
  Permalink

  Káromkodás mentesítve – kérnénk mindenkit, hogy tartalmilag és ha szenvedélyesen, akkor is udvariasan szóljon hozzá! – admin

  A madarakat még nem akartátok pilóta engedélyre kötelezni? A drón nem egy személy szállító jármű amivel emberi életeket lehet veszélyeztetni nem ül rajta senki nem benne ülve vezetik. Magán célra vásárolt drónt nem a tömeg felett használva fogják reptetni mint a médiában vagy a filmforgatásban. Nem beszélve a mezőgazdaságban használt drónokról amit a kultúrnövény felett reptetnek állomány becslés és egyéb más dolgok miatt használnak. Mert ha nekimegy a kukoricának meghal vagy beperel?
  Ez mind csak pénzszedés …. megintcsak!

  Válasz erre
  • 2017-01-14 10:40
   Permalink

   Nekem még nincs, de lesz…
   Hobbi szintű felhasználásra.
   Viszont örülök a szabályozásnak, mert nem szeretném, ha kimennék a szabadba ( Duna , Tisza-part ) p. napozni, arra ébrednék hogy valamelyik okos haver drónja éppen felettem lebeg!

   A biztosítás is jó dolog, persze nem a használóinak, hanem annak akinek az autójára esik…

   Válasz erre

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »