Branson űrhajója újabb lépést tett az űr felé

Bizakodhatnak az űrturista jeggyel rendelkezők, mert Branson űrhajója e heti tesztrepülésén másodszor repült már hangsebesség felett.

Hirdetés

A brit nagybefektető, Sir Richard személyes jelenlétében a héten újabb sikeres tesztrepülést hajtott végre Branson űrhajója. A Virgin Galactic űreszköz két részből áll továbbra is. Az anyahajó tandem repülőgép a szárnya közepére függesztett űrhajóval nagyjából 14 kilométer magasra kapaszkodik fel, majd ott az űrhajó kiold és elindul felfelé.

Eddig az űrhajó rakétájával volt gond, bár korábban a halálos baleset pilótahibából következett be. Most a rakéta jól dolgozott pontosan 31 másodpercig és ezzel elérték az 1,9 Mach sebességet, ami nagyjából olyan 2300 km/h. Ezzel az üzemidővel 38 kilométer magasra értek fel, ami már biztató. A két pilóta a 6 utast majd 100 kilométerre, a Kármán vonal fölé fogja szállítani, ahol néhány percet majd súlytalanságban tölthetnek és gyönyörködhetnek a Föld látványában.


Zenés képeslap, hangot rá!

Az űrhajónak a visszafelé úton a zuhanás koordinálására a pilóták felhajtják a szárnyát, ami fékező hatású, amit aztán a kiinduló magasságra visszaérve eredeti állásba fordítanak. Az űrhajóból vitorlázó repülőgép lesz, amely leszállt a Spaceport futópályájára.

Ezt a technológiát Burt Rutan találta ki lassan 20 éve, én Sir Richard helyében már nem használnék pilótákat, hanem 8 személyessé tenném az űrhajót. Hamarabb lefogyna a sor, ma még több mint 500-ra becsülik azok számát, akik lefoglalták a borsos árú – előbb 200 000 majd utána 250 000 dollárba kerülő jegyeket.

A sikeres kísérlettel Branson lassan utoléri a versenytársait az űrturizmus üzletágban.

Forrás: Virgin Galactic oldalai

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »