Balaton újabb repülő vitorlása, az MKB Extreme Sailing Team csapatával repül a víz felett

Nyáron lesz a Balatonon az 50. jubileumi Kékszalag tókerülő verseny, a Balaton újabb repülő vitorlása is indulni fog rajta.

Hirdetés

Hétvégén a főszponzor MKB Pénzügyi Csoport képviselőinek jelenlétében avatták fel a Balaton újabb repülő vitorlását, az Extreme Sailing csapat új AC45-ös versenykatamaránját.

Ahogy 4 évvel ezelőtt egy másik repülő vitorlás bemutatásakor írtam, a repülőmérnököket bevonták a vitorlások tervezésébe is. Az irány is magától adódott, ha ki tudják a vitorlás hajótestét emelni részlegesen vagy teljesen a vízből, akkor a kisebb súrlódás miatt a többiekhez képest megy mint a rakéta.


Zenés képeslap a repülésről, hangot rá!

Először csökkentették a hatótest tömegét, jöttek a katamaránok, trimaránok, mert a többtestű hajók jobban siklanak a vízen. Jó szélben a vitorlás egyik lábát ki is lehet emelni a vízből, hogy még gyorsabban haladjon. A kiemelt hajótest már repül, innen már csak egy lépés, hogy nagyobb szélben a másik hajótestet is kiemeljék a vízből. Hoppá, azért vigyázni kell, nehogy elszálljanak az égbe, ezért a hajótesteken olyan mozgatható uszonyokat helyeztek el, amelyek csak pár méterig engedik ezt a kiemelkedést és a repülést.

A repülőmérnökök belenyúltak a vitorlázatba is, mióta a kompozit nagyobb lehetőségeket ad. Kaiser Kristóf kormányos, a repülő vitorlás kapitánya a felavatáson elmondta, hogy a hajó fővitorlája két olyan merev karbon szárnyból áll, amit a vitorlázás után daruval ki is emelnek a hajóról. A szárnyakat a csapatból egy külön ember kezeli, kvázi ő a „gépház” és ez a csapattag a kormányos mellett ül, olyan szoros köztük az együttműködés. Még két „repülési” szakember is dolgozik a csapatban, ők mozgatják fel-le a siklás és a repülés között az uszonyokat.

A jó teljesítményhez persze szerencse is kell, mert megfelelő szél nélkül nem repül a katamarán, úszva meg gyengébb képességű, mint a hagyományos vitorlások. Viszont amikor repül, akkor akár 40 csomóra, több mint 70 kilométerre is képes, igazi szárnyas hajó, ahogy azt a Pünkösdi Regattán először versenyen a Balatonon bemutatta a repülő vitorlás és a csapat. (A kapitány bemutatkozó beszédét a cikk végén belinkelem.)

Az idény fő versenye ennek a hajóosztálynak is a Balatonon a jubileumi 50. Kékszalag, amely a hagyományoknak megfelelően július 26-án csütörtökön 10 órakor rajtol Balatonfüred és Tihany között levő rajtvonalról. Tavaly ott voltam a rajton, íme a videóm róla.

Kaiser Kristóf kapitány beszélt még a csapat összeszokásának fontosságáról a nagy nyári versenyig, ahol a Kékszalagot szeretnék megnyerni. Lesz még addig edzés és verseny is, remélem, sikerül majd videóriportot készítenem az egyik edzésen a csapat felkészüléséről.

Forrás: MKB Extreme Sailing Team hivatalos Facebook oldala, a kapitány ígért bemutatkozásával

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »