Cannes Red Bull Air Race futam a tengeröböl türkizkék szőnyege felett

Az idei második is víz feletti futam volt a gyorsasági műrepülő világbajnokságon. Most nem a vörös szőnyegen jöttek a filmsztárok, hanem a türkizkék tengeröböl felett kerülgették a kapukat a szintén világsztár pilóták.

Hirdetés

Tegnap leközvetítettem a versenyt a Facebook oldalunkon, most néhány élményt gyűjtöttem össze a Red Bull hivatalos fotóival.

Nem lehet hibázni

Olyan élesek a párbajok és a verseny, hogy aki a legkissebet is hibázik, annak vége. Jó néhány nagymenőt megtréfált a tenger felől keresztbe fújó nem túl nagy szél. A nagy öreg Kirbly Chambliss világbajnok az első párbajban még a pálya elején nem tudott vízszintesen bevenni egy kaput, két másodperces büntetéssel utána már mindegy volt. Pete McLeod a nyolc között pedig elcsapott egy kaput, azért 3 másodperc levonás jár.

Cannes Red Bull Air Race

Cannes Red Bull Air Race

A felső képen a levegő szamurája, Yoshi Muroya tavalyi világbajnok meggyőző fölénnyel jutott be a legjobb négy közé, de ott egy kapuval meggyűlt a baja, negyedik lett. Az alsó képen Martin Sonka is fél lábbal már a négy között volt, amikor kiderült, hogy a 8 közötti párbajában a fordulatszámkorlátozó a repülőgépe hajtóművében kihagyott, a motor túlpörgött és ezért utólag 3 másodperc büntetést kapott.

Az amerikai Goulian, az idei első futam győztese utólag beugróként hibátlanul lerepülte a pályát, igy harmadik lett. Sonkát egyébként nemcsak technika hagyta cserben, hanem egykori vadászpilótaként túlhúzta a G-t a 10 fölé az időmérő futamban, ott ezért kizárták. 13-ként kvalifikálta magát, így az egykori világbajnokot, Chamblisst kapta ellenfelül, akit, mint írtam, szerencsével vert meg.

Sajnos ezen a területen a nap sztárja a magyar Genevey Daniel volt az utánpótlás versenyen, íme:

Egy tized másodperc, célfotó döntött a dobogón

A szervezők egy érdekes pályát állítottak fel a főutca előtti öbölben, ahol a tenger felől megengedték a jachtok és vitorlások parkolását, igy szinte egy aréna volt a körpálya. A kör miatt a visszaforduló műrepülő figurát másodszorra a végére tették, ahol egyből a célba repültek a versenyzők.

Cannes Red Bull Air Race

Cannes Red Bull Air Race

A legjobb négybe a mezőny harmadik világbajnoka, a német Matthias Dolderer jutott be talán legmeggyőzőbben, ő G-k túlhúzásán bukott Abu Dhabiban két hónapja. Most a legjobb négyben érezni lehetett, hogy harmadikként repülve nagyon odateszi magát, győzni szeretne. Matt Hall elsőként a négyben remek időt repült.

A közvetítés rendkívül izgalmas volt, hiszen a képen a legyőzendő időt korábban repült pilótát egy zászlóval jelölik, így szinte folyamatosan lehet látni, hol áll a verseny. Másrészt négy szektoridőt is mutatnak, piros a rosszabb, zöld a jobb. Doldi a második és harmadik szektorban zöld időt repült, jött a végén a fél kubáni figura a visszafordulással.

Cannes Red Bull Air Race

A képernyőn a talpra érés után együtt repültek a célba, végül Matt Hall közel egy tized másodperccel jobb volt és győzött. Apa vesztett, de így? – gondolhatta a kép baloldalán Dolderer lánya, aki a team tagjaként dolgozik. Egyébként nagyon helyesen sok pilóta családja szurkolt a versenyen és az operatőrök mutatták is örömüket vagy bánatukat. A nyitóképen a két pilóta újranézi a meccset, sapkában Matt Hall, a Cannes-i futam győztese, mellette Dolderer, az ezüstérmes.

Akit érdekel a közvetítés, az lépjen be a Red Bull Air Race magyar barátai zárt Facebook csoportunkba, mert a következő japán futam felét már csak oda fogom feltenni. Kazanyban már pedig csak ott érhető el a közvetítésem. Teszem ezt azért, mert a csoportnak rengeteg olyan eszköze van, ami interaktívvá teheti a Red Bull Air Race témát. Amúgy meg nincs idő két helyre írni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »