Sonka nyerte, a C-17 zárta a budapesti Red Bull futamot két videónkon

Martin Sonka nyerte a Red Bull Air Race idei budapesti futamát, ahol a végén a magyar katonai gépek tisztelgő repülést teljesítettek a Duna felett a közönség nagy örömére.

A világbajnoki versenyben ezúttal a cseh Martin Šonka volt a leggyorsabb, új pályacsúccsal 0:57.502 másodperces idővel utasította maga mögé a mezőnyt, 15 pontjával összetettben feljött a harmadik helyre. A francia Mika Brageot (0:57.849) életében először jutott a négy közé és egyből második lett. Az ausztrál Matt Hall (0:58.163) pedig a dobogó harmadik fokán állhatott. Összetettben az ausztrál vezeti négy forduló után a VB-t.

Az aktív világbajnokok közül Dolderer betegség miatt a versenynapon visszalépett, Yoshi Muroya még a 14 között az első fordulóban a Margit hídnál 12 G fölé húzta a fordulót, így azonnal kizárta magát. Chambliss is az első fordulóban büntetéssel esett ki.

Genevey Daniel először dobogón

Az utánpótlás kategóriában nagy napja volt a magyar versenyzőnek, aki hazai közönség előtt megtartotta a kvalifikációban elért harmadik helyét és másfél évi versenyzés után először állhatott a dobogóra. Nem mellékes az sem, hogy büntetőpontok nélkül repült, gratulálhatunk neki az első mérföldkőhöz.
Sonka nyerte
Középen a lengyel Luke Czepiela, aki civilben Wizz Air pilóta és a légitársaság támogatja őt, pályacsúccsal nyert, mert megkockáztatott egy-egy lapos fordulót, és ez bejött neki.

De olyan nagy nevek is elvéreztek, mint a kanadai Pete McLeod, vagy az amerikai Mike Goulian, aki egyedül csapott el egy kaput a mesterek között az egész versenyen és még hozzá gyűjtött 2-2 hibapontot, de szerencséjére a legjobb négy között. Hiába a 7 másodperces rekord büntetés, negyedik lett, és második az összetett versenyben.

A verseny hangulatát a pénteki edzésnapról készített videóm adja vissza a legjobban, akkor sikerült csak a kerítés mögé mennem a Lánchídnál, a versenynapon ezt már nem engedték meg.

A magyar lajstromú katonai gépek áthúzása méltó zárása volt a versenynek.

Címképen a cseh szurkolók egy csoportja, akik nem jöttek hiába, Sonka, a favoritjuk nyert.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »