Fél évi űrmunka helyett sikeres kényszerleszállás

Momentán nincs járat a Nemzetközi Űrállomásra, mert a Szojuz MSZ-10 űrhajót tegnap nem sikerült pályára állitani, ezért a benne utazó két űrhajós kényszerleszállást hajtott végre.

Hirdetés

Több mint 30 éve történt a Challenger amerikai űrsikló katasztrófája, amikor egy tömítőgyűrű meghibásodása miatt a rakéta felrobbant. Az egész világ láthatta, köztük én is, ahogy a 7 űrhajós meghalt, mert nem terveztek bele mentési eljárást. Például az űrrepülőgép kabinját leválaszthatták volna a robbanás pillanatában.

Az orosz Szojuz űrhajókban ez már máshogy van, ezért a tegnapi fellövés során, amikor a hibát észlelték, az űrhajósok azonnal beindítottak az előre eltervezett és begyakorolt mentési eljárást.

A képen látható a Szojuz FG rakéta első fokozata, amely tulajdonképpen öt rakéta, két perc repülés után ezek leváltak és akkor kezdődött el a rendellenes működés.

A két űrhajós, a parancsnok orosz Alekszej Ovcsinyin és az amerikai Nick Hague megszakították a felszállást és sajnos hat hónappal előbb, mint tervezték, leszálltak a sztyeppére.

Látni, hogy nem lett semmi komoly bajuk, mert Bajkonurban magukhoz ölelik családtagjaikat azután, hogy a leszállás helyéről odaszállították őket vizsgálatra.

A Roszkozmosz, az orosz űrügynökség kiadott a fellövés előtt egy piktogrammot, ahol másodpercre lebontva lehet látni a tervezett történéseket a Szojuz MSZ-10 űrhajó pályára állitására.

Ebből csak az első elem valósult meg, megindult a vizsgálat a hiba kideritésére, amikor az eredményt nyilvánosságra hozzák, visszatérünk a kényszerleszállásra.

Minden Csillagvárosban kiképzett kozmonautának-asztronautának kötelező programja, hogy tiszteletét tegye a nagy elődök emlékfalánál Moszkvában a Kreml tövében. A két űrhajós is járt ott és túlélésüket azoknak is köszönhetik, akik űrhajós balesetben hunytak el és azok kivizsgálása is hozzájárult a sikeres kényszerleszállási eljárás kidolgozásához.

A képen balról Ovcsinyin parancsnok, aki azért van civilben, mert már tartalék állományba helyezték. Két éve volt már egyszer a világürben, azért látható a kitüntetése a zakóján. Hauge űrhajós pedig a US Air Force kék egyenruhájában viszi a virágot, mert foglalkozása szerint ő még oktató pilóta az amerikai légierőben.

Végül egy érdekesség. A három amerikai milliárdos közül egyik sem kommentálta a sikeres kényszerleszállást a Twitterén, pedig nekik az eset lökést kell hogy adjon, hogy minél hamarabb befejezzék az emberes űrhajós kisérleteiket. Szerintem a kinai milliárdos Hold utazása kapcsán most Elon Musk SpaceX vállalata a legesélyesebb arra, hogy a Dragon teherűrhajók után a közeli jővőben embert vigyen a Nemzetközi Űrállomásra.

Forrás: Roscosmos és NASA

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »