Gripen, a sokoldalú harci repülőgép

A Gripen egy könnyű, egyhajtóműves harci repülőgép, amely alkalmas légi harc, könnyű bombázó és felderítő feladatokra is. Hazánk légierőjének legkorszerűbb típusa. Tervezésénél a fő szempont a sokoldalúság és a könnyű üzemeltethetőség volt.

A típusjelzése JAS-39 Gripen, ahol a JAS rövidítés (Jakt, Attack, Spaning) a vadász, támadó és felderítő funkciókat jelzi, mivel ezek mindegyikére alkalmas. Tervezési szempont volt még, hogy a Gripen képes legyen közutakról, kihelyezett ideiglenes bázisokról történő felszállásra is úgy, hogy a gépek kiszolgálását sorkatonák végzik.

Gripen

A Saab mellett az Ericsson, a Volvo is részese a gyártásnak. 1980-ban kezdődött a tervezés, az első gép 1988-ban szállt fel. Először a svéd légierőben 1996-ban állt szolgálatba.

Hirdetés

Azóta a cseh, magyar és dél-afrikai légierőben repülnek, de további megrendelők is vannak. Eddig több, mint 200 megrendelés érkezett a gépre.

Gripen

Színes kijelzők és a legkorszerűbb adatátviteli rendszerek

A Griepne maximális sebessége tengerszinten 1,2 Mach, nagy magasságban 2 Mach. A gép 14 tonnás maximális felszállótömeg mellett 5300kg hasznos terhet vihet. Ezek lehetnek légiharc rakéták, bombák, tüzelőanyag póttartályok, felderítőeszközök, elektronikai zavarókonténerek, de szállíthat robotrepülőgépet is. A gép hossza 14,1m (a kétüléses változat 14,8m) fesztávja 8,4m.

Gripen

A magyar légierőben rendszeresített 14 darab Gripen – Dr. Torperczer István alezredes fotója – váltotta fel a jóval drágábban üzemeltethető és korszerűtlenebb MiG-29-eseket.

1 hozzászólás a “Gripen, a sokoldalú harci repülőgép” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »