Harrison Ford pilóta és filmszínész világsztár 75 éves

Harrison Ford pilóta is, nemcsak a filmjeiből ismerheti a világ. Emblematikus születésnapja alkalmából a világsztár pilótát néhány érdekes és ritkán látható repüléséhez kapcsolódó nagyképpel köszöntjük.

Hirdetés


Két repülős film így az elejére. Az egyik az Elnök különgépe, ahol a képen éppen a rendező ad neki instrukciót. A másik a repülős Robinson film, a Hat nap, hét éjszaka, Anne Hetce-csel, ahol pilótaként ő vezette a piros Beavert, ami a viharban szerencsétlenül járt.


Bajban jön elő igazán a pilóta tudás. Három éve Ford felszállt ezzel a Ryan PT-22 Recruit második világháborús katonai kiképzőgéppel a Santa Monica repülőtérről Floridában. Leállt a hajtómű, a pilóta azonnal döntött. A kockázatos visszafordulás helyett az egyetlen egy lehetséges tiszta terepre, a közeli golfpályára vitorlázott be. A gép nagyon ő meg kicsit összetört, de pilóta tudásának és gyakorlatának köszönhetően néhány töréssel megúszta. Az utolsó képen sugárhajtású magángépére igyekszik, amit most nem ő fog vezetni.


Az amerikai haditengerészeti repülőkötelék szívesen látott vendége volt a filmsztár, aki szerintem megkapta egy kicsit a levegőben a kormányt, még ha nem is a hangsebesség felett, amire ezek az F/A 18 Hornetek képesek. A hires vendég biztos nem fohászkodott annyit istenhez, mint ezek a szintén megreptetett riporternők.


Harisson Ford old timerei. A címképen zöld-sárga repülőgépének igazi változata, a DeHavilland Canada DHC-2 Beaver és az Aviat Husky, mind a kettő Kanadában igazi bozótrepülőgép. A bennük rejlő szabadságot Harisson is kedveli.

1992-ben alapított, a Young Eagles magyarán Ifju Sasok program célja, hogy a 8-17 év közötti gyerekekkel megszerettessék a repülést. Több mint 40 000 pilóta és földi önkéntes repüléssel vagy szimulátorral adták meg az első repülős élményt ennek a korosztálynak. Harisson Ford néhány éven át a szervezet elnöke is volt. 2016-ban a világ legnagyobb pilóta találkozóján, OshKoshban érkezett el a program a 2 millió gyerekhez. A szerencsés ifjú sas Jodie Gawthrop, a 16 éves Illinois-i diáklány Ford Beaverén Ford mellett repülhetett, körberepülte őket egy Extra géppel az Ifjú Sasok akkori elnöke.


Ford helikoptert is vezet, van belőle sajátja, a nagy balesete után ott próbálkozott először. A Beaver az igazi jelképe az ő pilótaságának, nem győztük elégszer behozni a nagyképbe.


Sok színész és színésznő vezet repülőgépet, de rajta kívül csak John Travolta nagy formátumú ebben. Travolta eddig fenntartott egy Boeing B707 típusú négyhajtóműves repülőgépet, amely az első sugárhajtású nagy utasszállító gép volt. Balról látható, amint Travolta kapitány egy ausztrál múzeumnak adományozza azt. Ford meg jobbról a Ford Trimotorral, amivel lényegében megkezdődött a húszas évek közepén az amerikai légi utasszállítás korszaka. Ford ezt a „rokon” old timer típust másodpilótaként vezette is. A képen középen pedig Bob Hoover, aki többek között a második világháború után a világ első szuperszonikus repülésében is közreműködött.

Azért az évek nem múlnak el nyomtalanul, mert Harrison Ford idén februárban a sárga Aviat Husky gépével egy gurulóútra szállt le.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »