Horthy István repülő főhadnagy emlékműve

A szolnoki RepTár vitéz nagybányai Horthy István, a magyar repülés és a vasút fejlődése érdekében végzett munkája előtt tisztelegve, a héten ünnepélyes keretek között helyezte el a repülő főhadnagy domborművét a Repülőmúzeum udvarán.

Horthy István

Az avatás után megnyílt a Horthy István emlékkiállítás értékes relikviákkal, többek között korábban ki nem állított roncsdarabok Horthy István repülő főhadnagy repülőgépéből. Majd Magó Károly zászlós, roncskutató tartott előadást Horthy István főhadnagy repülőbalesetének kivizsgálásáról.

Hirdetés

1942. augusztus 20-án vitéz nagybányai Horthy István tartalékos főhadnagy hajnali 5 órakor startolt a huszonötödik bevetésére. A felszállás után 300-400 méter magasan az éles fordulóban a repülőgépe sebességet vesztve dugóhúzóba esett és kis magasságból a földbe csapódott. A kormányzó helyettes hősi halált halt.

Horthy István

Jobbról az emlékmű előtt dr. Koller József, ezredes, Szalay Ferenc, szolnoki polgármester,
ifj. Horthy István és Kovács Ákos, RepTár igazgató

A baleset után a holttestét felravatalozták, hazaszállították majd a kenderesi családi kriptában helyezték örök nyugalomra. Szolnokon 1943. április 18-án avatták fel Erdey Dezső szobrász Horthy főhadnagyot ábrázoló domborművét, mely a gabona Tárház falán került elhelyezésre. A háború befejezése után a leszedett reliefet habarccsal leöntötték, majd a Tárház pincéjében elrejtették.

Az 1990-es évek elején a katonai repülőtérre szállították, ahol nyoma veszett. 2006. szeptember 29-én találták meg ismét a repülőtér területén, majd az emléktáblát 2009-ben ünnepélyes keretek között Lamos Imre dandártábornok nyújtotta át a város alpolgármesterének. Az emlékmű végső helye a RepTár udvarán.

Forrás: RepTár

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »