Bocis charter indult Ferihegyről a Qatar Tripleseven cargoján

Ismét különleges élőállat szállítmány, bocis charter indult útnak a budapesti repülőtérről: ezúttal magyar tenyész borjakat vittek légi úton a Perzsa-öböl partján fekvő Qatarba, további tenyésztés céljából. A különleges cargo-charter járatot a Qatar Airways Cargo egyik Boeing B-777F típusú gépe teljesítette.

Hirdetés

Néztek a Qatar Airways Boeing 777-esére, mint borjú az új kapura, pontosabban rakodó ajtóra. Pontosan ez történt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, amikor repülésre készítették fel a magyarországi tenyészetből származó borjakat. A különlegesen nagy értékű és kényes teheráru berakodása megfelelő körültekintést és felkészültséget igényelt, hiszen a borjakat nem szabad túlságosan hosszú ideig a tűző napon várakoztatni, tehát a repülőtérre csak a tervezett szállítás hajnalán szabad megérkezni velük. A fiatal szarvasmarhákat sem vasúttal, sem tengeri útvonalon nem lehet biztonsággal célba juttatni, ezért választották a légi szállítást.

Az egyenként száz kilót meghaladó tömegű borjakból egy-egy szállítóládába négyet-négyet állítottak be úgy, hogy akkor se tudjanak magukban vagy a másikban kárt tenni, ha megijednének a repülőút során. Az állatokat tartó mobil karámokat egymás után emelték a Qatar Airways Cargo gépének fedélzetére és biztonságosan rögzítették a szállításhoz.

„Szerencsére nem ez volt az első különleges élőállat szállítmány a Budapest Airport életében, már számos hasonló „bocis-chartert” indítottunk Ferihegyről a Közel-Kelet országaiba vagy legutóbb például Oroszország csendes-óceáni partvidékére.” – nyilatkozta René Droese, a Budapest Airport ingatlangazdálkodási igazgatója. A cargo-területért is felelős vezető azt is elmondta: „A Qatar Cargo légitársaság Airbus 330-200F cargo géptípussal üzemeltet heti három menetrendszerű járatot Doha és Budapest között, a mostani charter Boeing 777-es körülbelül 60%-al nagyobb kapacitású cargo repülőgép, amely reményeink szerint a jövőben gyakrabban fordul meg nálunk, köszönhetően a légitársaság dinamikus forgalomnövekedésének.”

Nyaraljon olcsón a Wizz Tours online utazási szolgáltatóval

A budapesti repülőtéren az elmúlt években az élő oroszlánoktól kezdve a különlegesen drága versenylovakig, szinte mindenféle élőállat szállítását sikerült már megoldani, karöltve a járatok kiszolgálást végző Celebi Ground Handling céggel. A szállítás sikeréhez mindenképpen szükség volt a repülőtéri hatóságok, a tenyésztő cég, az állat egészségügyi szakemberek és a NAV szoros együttműködésére is.

Forrás: Budapest Airport

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »