Hercules tanker repülőgép a sárgarépa földön

Kalifornia egén az amerikai tengerészgyalogság két gépe összeütközött egy légi utántöltési gyakorlaton.

A tanker a nyitóképen is látható KC-130J az egyik kedvencem, a Lockheed C-130 klasszikus négyhajtóműves többcélú szállító repülőgép egyik változata.

Deszantosok, tankok, dzsipek szállítása helyett ez a változat gyorsan átalakítható légi utántöltővé úgy, hogy leginkább a raktérben helyezik el a kerozin tartályokat. A Hercules egyszerre két gépet tölthet a levegőben, közel a szárnyvégekhez lobog hátra a töltőcső. Ezt látja az itatásra váró pilóta.


A gyakorlaton a légi benzinkutat egy F-35B típusú 100 millió dolláros helyből is felszálló vadászgép vette igénybe. Ennek a gépnek nem probléma, hogy lassan is repüljön. Pár hónapja csatlakozott a tengerészgyalogság vadászgép századához ez az ötödik generációs F-35B vadászgép típus.

Az ütközésről egyelőre annyit lehet tudni, hogy a vadászgép valószínűleg hátulról elcsapta a tanker jobb szárnyán a két hajtóművet. A pilóta katapultált, sérülésekkel ért földet, a vadászgép pedig a földbe csapódva felrobbant a sivatagban.

A KC-130-as az ütközés után azonnal kényszerleszállásba kezdett, a gép két hajtóművel is tud repülni. Az ütközés alatt megsérült az egyik üzemanyag tartály, a tűz és robbanásveszély miatt nem célozta meg a pilóta a közeli katonai repülőteret.

Ahogy lehetett, a Hercules pilótája bravúrosan hasra tette a gépet egy bakhátakból álló sárgarépa földön, méghozzá irányban. A tanker törzse szétnyomta a bakhátakat, nem vágódott át, nem gyulladt ki. A 8 fős legénység kisebb sérülésekkel úszta meg a balesetet.

Forrás: U.S. Marine Corps

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »