Két légi katasztrófa két nap alatt

A Boeing két típusa, Norvégiában a Bell Boeing V22 billenőrotoros katonai gép, Kínában a Boeing 737 utasszállítógép szenvedett halálos balesetet.

Kínában az egyik legnagyobb légitársaság, a China Eastern Kantonba tartó belföldi járata a leszállás megkezdésekor zuhant le március 19-én.

A Flightradar24 által közzétett adatok szerint a meredek süllyedés egyszer körülbelül 2500 méter magasságban megtört, a repülőgép körülbelül 300 métert emelkedett, mielőtt gyakorlatilag becsapódott a földbe. A China Eastern Boeing 737-800 típusú repülőgépén utazó 132 utas és 9 főnyi személyzet nem élte túl a balesetet.

Még nem találták mg a két fekete dobozt, ami a repülési adatokat és a pilóták beszélgetését rögzítette a baleset előtt. Ebből majd kiderül, hogy műszaki vagy pilóta hiba volt a baleset oka. A légitársaság földre parancsolta a több mint 100 darab ilyen típusú gépét, ahogy ez szokásos.

A repülőgép nem Boeing 737 MAX típusú volt, ahol korábban szoftver probléma okozta a két utasszállító zuhanását és mostanában engedték csak őket repülni az egész világon. Ennek ellenére sok komment kapcsolatba hozza a zuhanás megtörése miatt az eseteket. A vizsgálat majd kideríti, mi lehetett az ok az egyébként 6 éve üzemelő repülőgépen. Fontos, mert több mint ötezer Boeing 737-800 típus repült a világ légitársaságainak kötelékében.

Az Egyesült Államok tengerészgyalogságához tartozó MV-22B Osprey norvégiai kiképzési küldetése közben zuhant le 2022. március 18-án a késő délutáni órákban. Az Osprey részt vett a Cold Response NATO hadgyakorlaton. A billennő, vagy szakszóval tiltrotoros repülőgép sarkvidéki körülmények között nagyon rossz időben tűnt el radarról. A roncsokat már felfedezték, de az ítéletidő miatt nem tudtak hozzá még leszállni. A személyzet valószínűleg meghalt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »