Justice for Hungary volt a neve a magyar óceán átrepülő gépnek

Ma 89 éve jött létre a magyar óceán átrepülő többszörös világrekord, amikor Amerikából majdnem Budapestre érkezett Endresz György és Magyar Sándor pilóták által vezetett Justice for Hungary nevű repülőgép. Részletek a videóban gazdag tény és képanyaggal.

Trianon 100 éves évfordulója kapcsán fontos kiemelni, hogy a repülőgép nevét Lord Rothermere adta, aki egyik jelentős támogatóként tízezer fonttal járult hozzá a repülés anyagi hátteréhez. Justice for Hungary, vagyis Igazságot Magyarországnak a harmincas években elfogadott életérzés volt a trianoni békeszerződés igazságtalanságai miatt.

A világrekordokat egyáltalán nem kisebbíti az a tény, hogy a repülőút tervezett vége előtt pár tíz kilométerrel egy téves kapcsolás miatt úgy tűnt, hogy elfogyott az üzemanyag. Endresz György letette a gépet a bodméri kukoricásba, a hely 89 éve a korabeli sajtóban Bicskeként terjedt el. Ezért szervezi az évenkénti megemlékezéseket a város önkormányzata az emlékbizottsággal és a helyi repülő egyesülettel közösen.

Bicske város polgármester asszonya, Bálint Istvánné Facebook oldalán „Mindenkit várunk az Első Magyar Óceánrepülők emlékére szervezett ünnepségre!” szöveggel tette közzé az alábbi meghívót és tervezett programot:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »