KOMO-Sky 51-es BÁZIS repülőmúzeum videónkon

Komócsi Komo Zoltán pilóta az L-29 Delfin mellett egy múzeumban tervezte bemutatni katonai repülőgép gyűjteményét.

2019 május 28-án, Komo halálának 5 évfordulóján a család és a barátok összefogásával ünnepélyes keretek között megnyílt a KOMO-Sky 51-es BÁZIS szabadtéri repülőmúzeum Dunavarsányban, közel Budapesthez az 51-es út mellett. Az ünnepélyes megnyitó egyik díszvendége Farkas Bertalan magyar űrhajós volt, aki 39 évvel ezelőtt ezen a napon „kopogtatott be” és szállt át a Szojuz-36 űrhajóból a Szaljut-6 űrállomásra.

KOMO-Sky 51-es BÁZIS

Ahogy a videómon látható, a kiállított gyűjtemény fő repülőgépei MIG vadászgépek, köztük a bejáratnál az a MIG-21, amely 2000-ben utoljára szállt fel Magyarországon a pápai bázisról. Az ünnepségen videó interjút készítettem Barcsik Andreával és Rózsavölgyi Lászlóval, akik vezető szerepet játszottak-játszanak a BÁZIS létrehozásában, az interjúkat jövő hét elején publikálom.

Korábbi videómon Komo másik hagyatéka az L-29 Delfin, amely a tököli repülőtérre való leszállása során lepillanthat azokra a főként MIG-repülőgépekre, amelyekkel a Delfin típuson kiképzett pilóták egykor repültek.

Egyik személyes emlékem Komócsi Zoltánról

komocsi-szolnok
Szolnokon is bemutatták a Delfint, ahol ez a típus volt egykor a magyar katonai pilóta kiképzőgép. Űrhajósunk, Farkas Berci is egy ilyen típuson tanulta ott a sugárhajtású repülőgép vezetését. A képen a gép tulajdonosa, Komócsi Zoltán beszél a felújításról többségében azoknak a pilótáknak, akik ünnepelni és nosztalgiázásra gyűltek össze. Bővebben találkozásaim a Delfinnel három évvel ezelőtti cikkemben.

A BÁZIS 2019 június elsején nyit, részletek itt.

Az ünnepséget felélénkítette egy felhőszakadás, utána friss napfény aranyozta be a múzeumot. Nyitóképen ezt szépen megörökítette Horváth Balázs, még több kép tőle az ünnepségről itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »