Légitársaságok tavaly közel 4 milliárd légiutast szállítottak

Tavaly a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai szerint a légitársaságok 6,3 százalékkal több utast szállítottak és 3,8 százalékkal növekedett a légi áruszállítás az előző 2015 bázisévhez képest.

A montreáli székhelyű, 260 légitársaságot tömörítő kereskedelmi szervezet közleménye szerint

a légi cégek tavaly 3,7 milliárd utast szállítottak

a személyszállítási piac értékesített utaskilométerben mért teljesítménye 6,3 százalékkal haladta meg a 2015-ös szintet, a tízéves bővülési ráta 5,5 százalék. Az elmúlt évben az IATA adatai szerint 700 új útvonalat indítottak a légitársaságok, a járatok átlagos töltöttsége 1,6 százalékponttal 80,6 százalékra javult.

Hirdetés

A legnagyobb ütemben, 12,9 százalékkal a Közel-kelet növekedett, ahogy szinte egész évben ez a régió mutatta fel a legnagyobb mértékű bővülést. A globális utasforgalom legnagyobb részét, 32,9 százalékát adó Ázsia-Óceániából 11,2, Európából 10,7, Afrikából 5,8, Dél-Amerikából 5, Észak-Amerikából mindössze 3,1 százalékos javulást jelentettek a taglégitársaságok.

Az IATA adatai szerint az áru-tonnakilométerben mért teljesítmény 3,8 százalékkal haladta meg a 2015-ös szintet, amely majdnem dupla akkora bővülési ráta, mint a szektor ötéves átlagban kimutatott, 2 százalékos növekedési üteme.

A bővülés több mint felét az európai áruszállítási piac produkálta, 16 százalékkal ez volt a legjobban fejlődő régió, ugyanakkor a dél-amerikai gazdasági válsága lefelé húzta a teljesítményt, 1 százalékos csökkenésével. A legnagyobb áruforgalmat bonyolító Ázsia-Óceániában 9,8 százalékkal, Afrikában 13,6 százalékkal, Észak-Amerikában 3,7 százalékkal, a Közel-Keleten 11,2 százalékkal teljesített jobban a szektor.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »