Lufthansa Technik új repülőgép-mérnöki központja Ferihegyen

A Lufthansa Technik AG, a világ és Németország vezető repülőgép-karbantartó és mérnöki vállalata ünnepélyes keretek között a budapesti hangárjában pénteken megnyitotta 50 mérnököt foglalkoztató új repülőgép-mérnöki központját elsősorban a Boeing 737 géptípus kiszolgálására.

Lufthansa Technik
Fotó: Budapest Airport

Az ünnepségen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter köszöntőjében egyáltalán nem viccesen megköszönte a hangárban jelenlevő karbantartóknak, hogy itt lehet, hiszen fél életét repülőgépeken tölti és a jelenlevők munkájának is köszönhető a repülés biztonsága. Kiemelte, hogy Budapest éles versenyben másik három európai főváros elől nyerte el ezt a beruházást, ezek szerint a Lufthansa Technik, a világ vezető repülőgép javító és karbantartó cége bízik a magyar mérnökök tudásában.

Hirdetés

Üdvözölte, hogy a hightech iparban létrejött új beruházás növeli a magyar gazdaság szerepét az új technikai forradalomban és így tovább erősödnek az ország számára kiemelkedően fontos német-magyar gazdasági kapcsolatok.

Lufthansa Technik

Végül a miniszter közölte, hogy a magyar statisztikai rendszerben a repülőgép javítás az űrhajó javítással egy statisztikai számon szerepel. Az elmúlt nyolc hónapban ez a tevékenység 14 milliárd forint termelési értéket ért el, és minden mutatóban az exportot is beleértve dinamikus növekedést jelez, amit a jövőben tovább emel ez a repülőgép-mérnöki központ.

Lufthansa Technik

Marcus Knoth, a Lufthansa Technik repülőgép rendszermérnöki és –módosítási tevékenységekért felelős menedzsere köszöntőjében elmondta, hogy azért választották Budapestet, mert Itt magasan képzett és motivált munkaerő áll rendelkezésre, jó az infrastruktúra, jó a helyszín megközelíthetősége, és nem utolsósorban erős a helyi támogatás.

Lufthansa Technik

Az új mérnöki központ tevékenységei a Boeing 737-es keskeny törzsű repülőgéptípushoz kapcsolódnak, és felölelik a rendszermérnöki munkát, a műszaki diagnosztikát és gyorsjavítást, a karbantartási program menedzsmentet, valamint egyedi mérnöki feladatok ellátását. A Lufthansa Technik új budapesti mérnökirodájába telepít számos géptípustól független szolgáltatást is, ebből a legfontosabb a repülőgép hajtóművek állapotának figyelés, a repülőgépek repülési és megbízhatósági adatainak gyűjtése és műszaki dokumentációja.

Lufthansa Technik
Többi fotó: Repülni JÓ

Az ünnepség utáni hangárbejáráson megtudtuk, hogy a Lufthansa Technik Budapesten a Boeing B737 mellett még az Airbus szintén keskeny törzsű A320 családja karbantartásával és javításával foglalkozik a gyártó által előírt egynapos ellenőrzéstől egészen a nagyjavításig. Négy hangárban egyszerre összesen hét repülőgépen dolgozhatnak a Lufthansa Technik mérnökei, de a hangár előterében ha szükséges, akár egy hajtóművet is ki tudnak cserélni. A Hölgypilóta blogunkban nemrégen bemutattunk egy karbantartó mérnöknőt.

Lufthansa Technik
Fotó: Budapest Airport

A burkolatok mögé nézni mindig nagy élmény, látni azt, hogy hány ezer alkatrész együtt dolgozásából történik meg a csoda, amikor lényegében egy soktonnás szárnyas cső a levegőbe emelkedik, kellemes életfeltételeket biztosít az utasoknak mínusz ötven fokban és bárhova odatalál. A Wizz Air is a Lufthansa Technikra bízza gépeinek biztonságát, a hangárban álló A320-as a hatéves nagyjavítás okán látható a képeken.

Közben a Hölgypilóta blogger is publikálta az eseményről szóló bejegyzését.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »