Magyar repülő vitorlás éjszakai hajrában győzte le a világsztár Red Bull vitorlást a Kékszalagon

Az idei jubileumi 50. Kékszalag Erste Nagydíjon két olyan katamarán indult csak, amely jó szél esetén mindkét testével ki tud emelkedni a vízből. Sajnos, a Red Bull vitorlása menet közben feladta a versenyt.

Hirdetés

Az MKB Extreme Sailing Team versenyképeken lehet látni, legtöbbször mind a két test a vízben volt, ritkán tudtak egy lábra kiemelkedni, ami a sima katamaránok gyorsabb haladási formája. Repülni pedig csak a hajrában, éjszaka tudtak, 42 kilométeres óránkénti sebességet láttam a legnagyobbnak.

Nemcsak a gyenge szél, hanem a hínár is korlátozta a Balaton 50. Kékszalag tókerülő versenyén a vitorlás haladását, a vízi szárnyat búvárként sokszor meg kellett tisztitani, ahogy az a Facebookon közreadott csapatbeszámolóból kiderül. Idézem:

5.hely!!! Az eddigi legnehezebb Kékszalagon vagyunk túl,ahol nemcsak a gyenge széllel, a kiváló ellenfelekkel, de a a hajó speciális alkatrészeire akadó hínárral is meg kellett küzdenünk! A kenesei jelig 6 alkalommal kellett megállítani a hajót és a legénységnek a hajó alá úszva eltávolítani a már-már kétségbe ejtő mennyiségű hínárköteget. Ennek meg is lett a következménye, a jelet a 13. helyen tudtuk venni. Az északi partot elhagyva a hínár helyzet is jelentősen javult, így el tudtuk kezdeni üldözni ellenfeleinket. A befutóig egészen az 5. helyig sikerült felkapaszkodnunk, karnyújtásnyira a 4. helyezett RED csapatához. Nagyon boldogok vagyunk az eredménnyel, erős szeles hajó révén egy ilyen gyenge szeles versenyen nem lehet okunk panaszra! Keszthelytől a befutóig már sötétben, még egy kicsit a foilokon (repülve – szerk) is tudtunk közlekedni. Óriási élmény volt a sötétben így vágtatni!
Gratulálunk a Safram csapatának a magabiztos győzelemhez, és minden helyezettnek, ellenfelünknek és kitartás a még vízen lévőknek!
Csapat: Dr. Kaiser Kristóf, Földesi Gergely, Milbich András, Doubravszky Bálint, Dr. Kuczora Gergely, Lillik Ákos, Hercsel Máté

Magyar repülő vitorlás

Zárásként az abszolút befutó első 10 helyezettje, mind katamarán, a két vitorlást aláhúztam. A magyar vitorlázó legenda és tavalyi győztes Litkey Farkas Prevital nevű katamaránjával most nem tudta legyőzni a svájci Saframot, bár 20 percen múlott mindez egy 13 órás tókerülő versenyen.

Magyar repülő vitorlás

Címképen Dr. Kaiser Kristóf kapitány a rajtnál, minden kép a magyar csapat Facebook oldaláról. Kivéve az utolsót, amelyet a Magyar Vitorlás Szövetség Facebook oldaláról vettem át.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »