Magyar zsebműholdak a világűrben

Pár órája lőtték fel Bajkonurból azt a teherűrhajót, amely kettő magyar zsebműholdat is vitt a világűrbe.

A Szojuz teherűrhajóban a SMOG-1 magyar zsebműhold társaságban utazik. A zsebműhold a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatóinak és oktatóinak új űreszköze, amelyet az UNISAT-7 olasz műhold fedélzetéről lőnek ki a pályájára. A magyar űreszköz a világ első működő 5x5x5 centiméter méretű zsebműholdjának, a SMOG-P-nek az ikertestvére.

Elsődleges küldetése a Föld körüli térségben mérhető, ember által keltett elektromágneses szennyezettség – elektroszmog – vizsgálata. Mi vagyunk az elsők ebben a vizsgálatban a világon. Másodlagos küldetéseként egy olyan mérőműszer kerül a fedélzetre, amellyel a Napból érkező részecskék elektronikára gyakorolt hatását vizsgálhatja. A SMOG-1 zsebműhold 500 km-es napszinkron pályára áll majd, kinyitja napelemeit és még 18-25 éven keresztül követhetjük nyomon küldetését.

Szintén az orosz űrhajón indult az űrbe a magyar-szlovák-japán projekt keretében készült GRBAlpha nevű kisműhold is, amelynek tervezője és projektvezetője az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontja.

A 10x10x10 centiméteres, gammasugárzás-detektorral felszerelt kockaműhold az első, kísérleti példánya egy nagyszabású csillagászati műholdhálózatnak, amelynek segítségével igen pontosan azonosítani lehet majd a gamma-kitörések forrását.

Forrás: BME, MTI és ROSCOSMOS

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »