Muroja győzött San Diegoban, magyar pilóta az utánpótlás versenyen

A címképen repülő japán Josihide Muroja győzött a húsvéti hétvégén az Egyesült Államokban, ahol a haditengerészeti bázis kiváló hátteret adott a versenynek. Muroja mellett Podlunsek és a címvédő Dolderer állhatott dobogóra a 2017-es Red Bull Air Race világkupa második futama után.

Hirdetés

A Red Bull Air Race világbajnokság nyolc év kihagyás után tért vissza a kaliforniai helyszínre, ahol az egyik legnagyobb meglepetést a japán győzelm mellett kétségtelenül Peter Podlunsek okozta. A szlovén pilóta, aki tavaly csatlakozott a Red Bull Air Race mezőnyéhez megszerezte karrierje első dobogós helyezését, ráadásul rögtön egy ezüstérmet, ezzel megelőzve többek között a világbajnoki címvédő Matthias Dolderert is.

A döntőben a japán pilóta repült elsőként, 58,529-es idejével magasra tette a lécet. A másodikként felszálló Dolderer szintén jó időt repült, ám az egyik pilon elkaszálása miatt három másodperces büntetésben részesült. A hazai pálya előnyét élvező Kirby Chambliss harmadikként vágott neki a döntő menetnek. Az amerikai pilóta szintén jól indult és csupán 0,001 másodperc volt a hátránya Murojához képest, de a tízes kapunál átlépte a megengedett magassági határt, így két másodperc büntetést kapott, ami a negyedik helyre volt elég. A karrierje során előszőr legjobb négybe jutó Podlunsek 1:00.454-es idejét viszont büntetések nélkül, tisztán és egyenletesen repülte végig, így ezüstéremmel távozhatott San Diegoból.

Muroja győzött

A hétvégi győzelemnek köszönhetően Muroja 10 helyet ugrott előre az összesített pontlistán, ezzel harmadik lett a cseh Martin Sonka és Dolderer mögött. A verseny következő állomása, Csiba hazai pálya lesz Muroja számára – vajon júniusban képes lesz tavalyi bravúros győzelmét megismételni több tízezer hazai néző előtt?

A Challenger Class döntő futamát a 2016-os világbajnok, a német Florian Bergér nyerte. Először indult a Red Bull gyorsasági repülőversenyen Genevey Dániel, aki tagja az Európában a legjobb tíz közé rangsorolt Magyar műrepülő csapatnak és aki elnyerte a French National Advanced Championship első helyét. A guadaloupe-i születésű mérnök igazi világpolgár, Franciaországban és az USA-ban végezte tanulmányait. Dániel első versenyén szépen végigment a pályán, nem rontott, mint a mögötte levő két utánpótlás pilóta, végül negyedik lett.

Muroja győzött

Sajnos csak a parton láttuk tapsolni Melanie Astlest, az egy szem pilótanőt, aki ezt a versenyt kihagyta.

Részletek szokás szerint a verseny oldalán, a budapesti futam pedig július 1-2 között lesz, már most jegyezze fel naptárjába.

(Forrás: Red Bull)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »