Piaggio Aero repülőgépgyár fő típusa az Avanti

A Piaggio P180 Avanti egy kéthajtóműves, turbólégcsavaros utasszállító repülőgép. Az olasz Piaggio Aero repülőgépgyár különleges formájú repülőgépének ötletét a tüzelőanyag-árak emelkedése segítette hozzá a megvalósuláshoz. A gyár egy különlegesen kis légellenállású, gazdaságos repülőgépet alkotott, amely a hasonló tudású jetekkel szemben negyven százalékkal kisebb üzemeltetési költségeket mondhat magáénak.

p180

A nyolcvanas évek elején indult fejlesztés eredménye egy különleges elrendezésű repülőgép lett, amelynek prototípusa 1986 szeptemberében szállt fel először. A két tolólégcsavarral ellátott gázturbinát a törzs hátsó részén helyezték el. A repülőgép a hagyományos vízszintes vezérsík mellett egy, az orr részen elhelyezkedő vezérsíkot is kapott.

p180b

A hagyományos gépekhez képest gazdaságosabb üzemeltetéshez és kisebb fogyasztáshoz hozzájárul ez a vezérsík is, mivel a gép stabilitásának fenntartásához, szemben a hagyományos elrendezésű gépek többségével, itt az összes, vagyis mindhárom szárnyfelület (a szárny és a két vízszintes vezérsík) felhajtóerőt termel.

Hirdetés

A Piaggio P180 Avanti egy vagy két pilótával repülhet, legfeljebb kilenc utast szállítva. A gép hossza 14,4 méter, fesztávja 14,03 méter. Legnagyobb felszállótömege 5239 kg. A két 850 lóerős légcsavaros gázturbinával maximum 732 km/h sebességgel képes repülni, a hatótávolsága 2592 km.

p180a

A különleges formájú repülőgép a Forma 1-es Ferrari csapat „hivatalos” repülőgépe is. A P180 Avanti és a korszerűsített Avanti II típusokból kétszáz felett jár az átadott gépek száma.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »