RepTár Szolnoki Repülőmúzeum az Európai Uniós mintaprojekt videókon is

Több milliárd forintos uniós beruházás eredményeként épült fel és nyitott meg tavaly szeptemberben a Kelet-Európában is egyedülálló RepTár Szolnoki Repülőmúzeum, amely turisztikai attrakcióként már közel egy százezer hazai és külföldi látogatót vonzott. Mellette a korábban az elszlömösödött teljes városrészt felvirágoztatta és több tucat új munkahelyet is teremtett. Kamerámmal a múzeumban az erről szóló sajtóbemutatón jártam, újra repültem a Mig-29 szimulátorral, de ott voltam tavaly ősszel a megnyitón is.

Hirdetés

A 60 ezer négyzetméteren elterülő RepTár Szolnoki Repülőmúzeum 2016-ban nyitotta meg kapuit és már abban az évben elnyerte „Az Év Turisztikai Attrakciója” címet, a látogatók száma már alig egy hónap után elérte a tízezret. A megnyitón stílusosan az égből érkezett a múzeum kulcsa, ahogy a videómon látható.

A régi Indóház területén a több, mint két és fél milliárdos beruházással, száz százalékban uniós forrásból létrejövő múzeum azonban nem csupán turisztikai szempontból jelentős: a projekt fontos része a Szolnok turisztikai kínálatát bővítő és megújító fejlesztés-sorozatnak, amely keretein belül sorra nyílnak az új üzletek, étterem és cukrászda az egykor lepusztult, elhanyagolt környéken. A RepTártól a Tisza-hídig tematikus sétány vezet a Tisza-parton, ahol információs táblákról tájékozódhatnak a turisták, melyek a RepTár projekt keretében valósultak meg. A táblák Szolnok turisztikai látványosságait mutatják be. A múzeum eddig 30 állandó munkahelyet hozott létre.

RepTár Szolnoki Repülőmúzeum

A sajtóbemutatón először dr. Zúgó Liliána, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének gazdasági elemzője a következőket emelte ki:

Az európai gazdaság kezdi visszanyerni az erejét, azonban továbbra is ésszerű beruházásokra van szükség a lendület fenntartásához. Mindez kulcsfontosságú a gazdaság, a munkahelyek és az európai társadalom fejlődése, a polgárok jóléte szempontjából. A kohéziós politika az elmúlt tíz évben közvetlenül 1.2 millió munkahelyet teremtett az Unióban. Az európai beruházási terv a beruházások élénkítésével szintén a növekedést és munkahelyteremtést szolgálja. A munkanélküliség alacsonyabb, mint az elmúlt kilenc évben bármikor. A jelenlegi Bizottság mandátuma alatt közel 8 millió munkahely jött létre. Magyarországon több mint százezer munkahely jött létre közvetlenül a 2007-13-as uniós ciklus fejlesztései nyomán. Magyarország a 2014-2020-as uniós ciklus alatt 1300 milliárd forintnyi uniós forrást fordít település- és területfejlesztésre, melyből 15 milliárd forint Szolnokra, további 54 milliárd forint pedig Jász-Nagykun-Szolnok megye közlekedési, oktatási, infrastrukturális fejlesztésére jut. Ugyanakkor az uniós tagság a magyar emberek és a magyar gazdaság számára számos más előnnyel is jár. Néhányat kiemelve: az uniós belső piac által kínált lehetőségekkel sok vállalkozás, az uniós programokban, mint az Erasmusban való részvétellel sok diák és munkavállaló élt és él.

Kovács Ákos, a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum igazgatója bemutatta az intézményt szóban – erről interjút kaptunk tőle – majd bejártuk a múzeumot, amit az interjú vágóképein láthatnak.

Végül, de számomra nem utolsó sorban Peszeki alezredes úr, egykori Mig-29 vadászpilóta újra segített nekem a Mig-29 szimulátorban vízre és betonra szállni. A szimulátort minden látogatónak ajánlom 9-99 éves kor között, felejthetetlen élmény.

A lövészet megint elmaradt, de majd a következő alkalommal azzal kezdünk, búcsúzott tőlem az oktató pilótám.

Ajánlom a szolnoki televízió riportját is, nemcsak azért, mert az ő videójukon 15 másodpercnél ott állok a kamerám mögött.

Jövő héten pedig publikálom majd Dr. Zúgó Liliánával készített videóinterjúmat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »