Wizz Air óriás lesz, újabb giga megrendelés Airbusneo repülőgépekből

A Wizz Air óriás, több száz gépes légitársaság lesz a következő évtized közepére, mert továbbra is tervezi az iparágban rendkívüli folyamatos két számjegyű évi növekedést. A Dubai Airshow rendezvényen egy nagy befektetőhöz köthető több más légitársasággal a világ eddigi legnagyobb Airbus megrendelését írta alá úgy, hogy a csomagban a Wizz rendelte a legtöbb repülőgépet.

Hirdetés

A Wizz Air jövőre, 14 éves korában eléri és meghaladja a 100 repülőgépes méretet, de itt nem áll meg, hanem a megszokott tempóban halad tovább. Váradi József vezérigazgatótól az elmúlt években sokszor hallottam, hogy a sikeres üzlet alapja a minél alacsonyabb költségen való üzemelés. Fontos ügyfélként a Wizz Air kapitányai részt vettek az új egyfolyosós Airbus A320neo gépcsalád tesztjein, budapesti riportunk róla. Ahogy Fülöp Zoltán főpilóta akkor elmondta, a repülőgép 20 százalékkal kevesebbet üzemanyagot fogyaszt.

Wizz Air óriás

Képünkön megérkezett Budapestre a teszt gép

Mindezt be lehet szorozni 110 + 146-tal, azaz

256 darab korszerű egyfolyosós Airbusneo repülőgépet fog a Wizz Air

a következő évtized közepétől üzemeltetni.

Ehhez a friss hir, a Wizz Air ma bejelentette, hogy versenyeztetési eljárást követően megállapodást írt alá az Airbus-szal 146 új repülőgép megvásárlására az A320neo családból. A megállapodás 72 A320neo és 74 A321neo típusú repülőgépre szól. Az új repülőgépek szállítása 2022-ben kezdődik, ám a nagyobb részük 2025 és 2026 során érkezik majd, a 2015-ben megrendelt 110 darab A321neo érkezését követően. A megállapodás értelmében a Wizz Airnek lehetősége lesz kicserélni az A320neo típusú repülők egy részét A321neo-ra és fordítva, a jövőbeni szükségletektől függően.

Aktuális listaáron az új rendelés értéke meghaladja a 17,2 milliárd dollárt, ugyanakkor az Airbus jelentős kedvezményt biztosít a Wizz Air számára a listaárakból. A megrendelés véglegesítéséhez a Wizz Air részvényeseinek jóváhagyása szükséges.

Wizz Air óriás

Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója – aki a dubaji szerződésaláírás után képen balról a negyedik – a giga üzlet kapcsán, ahol a nagy megrendelés miatt jelentősen a lista ár alatt vásárolhatnak egy gépet, kiemelte:

Az Airbus ismét biztosította a repülőgépek minősége, a költséghatékonyság, a támogatás és az ár legjobb kombinációját. Biztosak vagyunk abban, hogy az Airbus A320neo és A321neo repülőgépekkel a Wizz Air folytatja az iparágban páratlan növekedési szintet, és kiterjeszthetjük hálózatunkat Európában és a kontinensen túl. Az újabb kategóriájú technológiát képviselő repülőgépekkel tovább csökkenthetjük működési költségeinket, szem előtt tartva célunkat, hogy a Wizz Air legyen Európa legalacsonyabb viteldíjakkal és egységköltségekkel működő légitársasága. A Wizz Air tovább növeli a légi utazás iránti keresletet Közép és Kelet-Európában, valamint a régión túl is azáltal, hogy a legalacsonyabb viteldíjak mellett kiváló fedélzeti élményt nyújt Európa egyik legfiatalabb flottájával.

Amennyiben a Wizz Air részvényesei jóváhagyják az új rendelést, a légitársaság már megrendelt Airbus-gépeinek száma 282-re növekszik. Az összes rendelés 8 darab Airbus A320ceo és 18 darab A321ceo repülőgépet is tartalmaz, amelyek 2019 első feléig érkeznek, valamint 110 darab A321neo repülőgépet, amelyek szállítása 2019-ben kezdődik meg és 2024-ig tart majd.

Wizz Air óriás

Az Airbus híre szerint ez a megrendelés része az Indigo Partnershez, a Wizz Air egyik nagy részvényeséhez köthető megállapodásnak, ahol másik három, a befektető érdekeltségébe tartozó légitársasággal együtt összesen 430 Airbusneo-t rendeltek. A csomagban a Wizz Air rendelte meg a legtöbb gépet. Képeinken minden idők legnagyobb Airbus üzletének bejelentése a Dubai Airshow-n.

Forrás: Wizz Air és Airbus

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »