Saildrone vitorlás drónok az óceánok kutatására

A robot teherhajó megjelenése mellett az óceán kutatók is a Saildrone vitorlás drónok felé fordulnak, inkább drón flottákat vetnek be a tengerek kutatására.

Hirdetés

A történet 20 évvel ezelőtt kezdődött, amikor egy amerikai sportember, Richard Jenkins fejébe vette, hogy olyan vitorla profilt fejleszt, amellyel csupán a szél erejével egy kiszáradt sóstó végtelen sík felületén túllépi a 200 kilométer per óra sebességet. 10 évébe tellett, amíg megtalálta az ehhez szükséges szárnyprofilt, ami nem felhajtó, hanem leszorító erőt is termelt, hogy fel ne szálljon a fellegekbe.

Saildrone vitorlás drónok

Saildrone vitorlás drónok

A rekord és a vitorlaprofil birtokában Richard Jenkinst San Francisco mellett megcsapta a Sziliciumvölgyi filing és utána megalapította a Saildrone céget, amely a két ősi energia forrás, a szél és a nap erejével hajtott tengeri járművet épített. A szükséges pénzt a start-up világban szokásos módon gründolta, családi alapítványok is hittek benne.

A zenés képeslap mutatja a tengeri jármű lehetőségeit, amik fantasztikusak. Egyfelől 12 hónapig képes önállóan valós adatokat gyűjteni, amit egyből fellő műholdra. Az élő műholdas kapcsolat miatt távolról is irányítható, nemcsak az előre programozott útvonalat járhatja be. A szerkezet keljfeljancsi, tehát hiába borítják fel a hullámok, meg sem kottyan neki. Ütközés elkerülő rendszerrel van ellátva, aminek eléggé távol kell látnia ahhoz, ha úgy adódik, egy nagy tengerjáró monstrumot elkerüljön.

Saildrone vitorlás drónok

Két éve volt az első éles tudományos bevetés

Kameráival lát mindenfelé, ebből következik, hogy nemcsak tengeri képeket, hanem a környezetének képeit is képes közvetíteni. A zenés képeslapon látható, hogy nagyjából két-három felnőttnyi a vitorla magassága, egyik kamera nagyjából hat méterrel dolgozik a víz felszíne felett. Ezt csak én teszem hozzá, de egy tengeri katasztrófánál simán lehet a mentés egyik szeme, mert ledobhatják repülővel is. A feladat elvégzése miatt rajokban dolgozik, képes mintákat venni az óceánból és azokat elemezni.

De a legcsodálatosabb az, hogy egy évig nem kér enni, a természetből él.

Saildrone vitorlás drónok

A vitorlás drón mostanában úgy került a hírekbe, hogy az 1916-ban, több mint 100 éve alapított ausztrál óceánkutató intézet (CSIRO) – nagy állami támogatással a projektje mögött – a Saildrone vitorlás drónok és a fenti csapat segítségével fogja 5 éven át kutatni a déli óceánokat.

Forrás: Saildrone és CSIRO

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »