Sugárhajtású Pilatus PC-24 üzleti gép a füvön

A héten rendezik Angliában a motor és autósport legnagyobb ünnepét Goodwood Festival of Speed néven, amely a képen látható kastélyról kapta a nevét. Előtte a Robocar, egy pilóta nélküli versenyautó, ezek is versenyeznek majd itt.

Sugárhajtású Pilatus PC-24
Sugárhajtású Pilatus PC-24

A Goodwood Festival az autósportban olyan presztízsű, mint az ascoti lóverseny. A közönség az autócsodák mellett szívesen lát olyan sugárhajtású üzleti repülőgépet, amely 800 méter előkészítetlen terepen, itt füvön leszáll és begurul akár a kastély elé is.

A címképpel együtt nézzük meg alaposabban ezt a terepet, ami nagyon rövid, burkolatlan, olyan nem pázsitosan füves eseti futópálya.

Ez a nagy durranás a sugárhajtású Pilatus PC-24 üzleti géppel, hogy megközelítőleg kétszer annyi repülőtéri hozzáférést kínál, mint a piacon jelenleg elérhető egyéb repülőgépek. A PC-24-gyel az üzleti utas közelebb jut a végső célállomáshoz, elkerülve ezzel a nagyobb repülőterekkel kapcsolatos adminisztratív költségeket, no meg a lehető legkisebbre csökkenti a helyszíni transzfereket.

Az idén Friedrichshafenben jártam a belsejében és a gyár jóvoltából fel-leszállást is mutatok a videómban a szerintem akár bozótrepülőnek is joggal nevezhető üzleti jetről.

A sugárhajtású Pilatus PC-24 már megszerezte mind az európai (EASA) mind az USA (FAA) légügyi hatóságainak kezdeti tanúsítását a poros, kavicsos futópályákra való leszállásra. Az egyéb felszíni típusok, köztük a fű, további tanúsítása jelenleg folyamatban van, év végére ezek is várhatóak. A PC-24-et a meredek megközelítésekre is igazolták, ami például a londoni City Airport megközelítéséhez szükséges.

Sugárhajtású Pilatus PC-24

A Pilatus gyár erre a fesztiválra küld két turbóhajtóműves kisebb PC-12 NG gépet is. Ilyet láttam közel tíz éve fel-leszállni a Hertelendy kastély szintén 800 méter hosszú füves futópályáján. Ami majdnem olyan volt, mint a kastély pázsit Angliában. Azt is mondhatnám, hogy az a PC-24 részére már túl elegáns.

Reméljük, a közeli jövőben eljönnek a sugárhajtású Pilatus PC-24 terepjáró üzleti géppel Magyarországra is.

Forrás: Pilatus Aircraft Ltd

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »