Sürgősségi doktor Volocopteren a levegőben érkezik

Kedvenc fejlesztésünk, a Volocopter az egészségügyi légi szolgáltatások terén a sürgösségi doktor szállítója is lesz egy háromszereplős kisérleti projektben.

Hirdetés

A Volocopter a pilótás változattal és az 50 mentőhelikoptert üzemeltető ADAC Luftrettung nevű, alapítványi háttérrel müködő német szolgáltató cég új projektet jelentett be. Cél a sürgősségi orvosok gyorsabb eljuttatása a betegekhez, ami életet menthet.

Sürgősségi doktor

Kiválasztottak két régiót, egyik a Volocopter székhelye és meghívták még a projectbe az egyik müncheni egyetem Sürgősségi Orvostudományi Intézetét, amely a jövő év első félévében számítógépes szimulátoron modellezi a helikopteres orvos szállítás különböző lehetőségeit. A projektet egy megvalósithatósági tanulmánnyal zárják.

Frédéric Bruder, az ADAC légi mentés ügyvezető igazgatója ezt a tanulmányt az új korszak hajnalaként tartja nyilván a légi megmentésben.

50 évvel ezelőtt az ADAC volt az elsők között Németországban, hogy teszteljék a mentő helikopterek használatát. Következésképpen logikusnak tűnik számunkra, hogy az új technológiákkal elsőként vezessük a német légimentést a jövőbe.

Az év második felében pedig a szimulátoron kidolgozott eljárásokat pilótával meg orvossal a mentőállomásokról a két régióban lerepülik majd azzal a címképen látható szép ki sárga géppel, amely a Volocopter VC200 változata. Jelenleg max félóra repülési idő és 100 kilométer feletti utazósebességgel hamarabb hozza el az orvost mondjuk az infarktusos beteghez, mintha átsziréznánának a városon. 27 km hatótávot garantálnak már ma is.

A videónkon látható, hogy viszonylag gyorsan meg lehet tanulni pilótaként a Volocopter vezetését is, még ha nem is két perc alatt. A Német Közlekedési Hatóság Ultralight kategóriában adta meg a VC200 liszenszét, ami azt jelenti, hogy 20 óra repülés utáni sikeres vizsgával valaki már pilóta lehet. Nyilván lesznek vállalkozó kedvű sürgősségi orvosok, akik leteszik majd a pilótavizsgát, akkor a beteget, ha szállítható, elvihetik a kórházba is.

Sürgősségi doktor

Sürgősségi doktor

Alex Zosel, az egyik feltaláló a képen távolabb nekem két éve Friedrichshafenben a Volocopter kabinjában azt mondta, hogy nyugodtan eldobhatjuk a dzsojsztikot, mert az csak a Volocopter 18 kis rotorját összehangoló számítógépnek ad parancsot, amikor mozgatjuk. Parancsot hanggal is adhatnánk, vagy repülhetnénk ölbe tett kézzel a konzol képernyőjébe vagy a mobiltelefonunkba pötyögve az úti célt. Ha meg elengedjük a dzsojsztikot, akkor a Volocopter egy darabig lebeg, aztán ha nem bírunk vele, akkor keres egy leszállóhelyet az Intel együttműködésben készített vezérlése.

Ez a légieszköz előbb-vagy utóbb a sürgösségi ellátásban is beolvad majd a pilótanélküli légi taxik rendszerébe.

Forrás: Volocopter és ADAC Luftrettung

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »