Szimulált légikatasztrófa Ferihegyen

Súlyos repülőgép-balesetet szimulálva, füsttel, tűzzel és egy használaton kívüli gyakorló repülőgéppel tartottak tegnap-ma éjszaka teljes kényszerhelyzeti gyakorlatot a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

Leszállást követően a futópályán ütközik egy repülőgép egy másik repülőgéppel, amelyik éppen keresztbe halad: a pályán az ütközésben az egyik gépnek a farokrésze sérül, a másik a futópályáról lesodródva és súlyosan összeroncsolódva áll meg. Utóbbinál tűz üt ki, sértetlen és sérült utasokat kell kimenekíteni, holttesteket kell kiemelni a repülőgépből – ez volt a szituáció, amelyet a repülőtér hivatalos kényszerhelyzeti gyakorlatán a mentésben résztvevő szervezetek egységeinek kezelnie kellett.

A zenés képeslapunkon látható gyakorlaton több, mint 50 önkéntes és a mentésben közreműködő hatósági, repülőtéri és mentő szervezetek mintegy 200 munkatársa vett részt. A gyakorlat célja, hogy repülőgép-szerencsétlenség esetén minden érintett vállalat és szervezet rutinszerűen és összehangoltan működjön együtt, illetve hogy a mentés során javítsák a kommunikációt egymás között és a tömegtájékoztatásban egyaránt.

Az ilyen gyakorlatokat előírás szerinti időben – a reptérit két évente, a vizimentést három évente – kell lefolytatni. Tűznél nagyon fontos a gyors helyszínre érés, amit a nemrég vásárolt és a képeken is látható Rosenbauer Panther tűzoltó autó erőd már akár menetből képes habbal oltani. Ilyenkor minden pillanat számít, ahogy azt a moszkvai kényszer leszállásnál látni lehetett.

Forrás: Budapest Airport

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »