Drónvadász terepjáró a Várkert Bazár előtt

A HungaroControl II. Drónkonferenciáján az egyik meghívott az Airbus egyik védelmi szolgáltató leányvállalata, a Hensoldt volt. Kiállítottak egy drónvadász terepjárót a Várkert bazár elé, amit a videóban mutatok be.

A terepjáró egy olyan XPeller nevű mozgó védelmi rendszer, amely a terepjáró tetején levő rendszer segítségével 2 kilométeren belül 360 fokos szögben hárítja el a nem barátságos drónokat. A műveleti vezérszavak – megtalálja – azonosítja – nyomon követi – megzavarja, vagy inkább ékes magyar nyelven elzavarja a támadó drónt. A védelmi operátor munkahelye pedig az anyósülésen található.

A videóban bemutatok egy rövid részletet is a cégtől, hogyan működik ez a védelmi rendszer. Az XPeller mobil védelmi rendszer többek között képes arra, hogy a repülőtereket és más fontos objektumokat is megvédje a drón támadásoktól. A repülőtereket ilyenkor nem lezárni kell, ami súlyos veszteségeket okoz mindenkinek, hanem a támadót kell semlegesíteni.

A konferencián több drón repülését bemutató egyik előadásban elhangzott, hogy a mai 30 nap helyett egy fél óra is elég lehet a jövőben légtér lefoglalására. A HungaroControl egy online rendszerrel készül a drónrepülések biztonságának kiszolgálására, amit az EU előírás alapján készülő hazai jogszabály állami feladatként neki fog majd delegálni.

A HungaroControl II. Drónkonferenciával még videóban és cikkben is foglalkozunk majd a jövőben.

1 hozzászólás a “Drónvadász terepjáró a Várkert Bazár előtt” bejegyzéshez

  • 2019-11-21 09:25
    Permalink

    Továbbra sincs megkülönböztetve a klasszikus repülőmodellezés és a dilettáns drónozás. Sajnos a hagyományos repülőmodellezőket ezen összemosás miatt, felesleges jogszabályi bürokráciába kényszerít a jogalkotó. De a legszörnyűbb, hogy nincs senki aki érdemben képviselne minket!

    Válasz erre

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »