Boeing B737 tűzoltó repülőgép szerencsés balesete Ausztráliában

Két napja bevetés közben lezuhant az amerikai Coulson Aviation Boeing B737 tűzoltó repülőgépe. A pilóták a gép kiégése előtt sikeresen kimásztak a fülkéből és karcolásokkal megúszták a zuhanást vagy kényszerleszállást.

A gép rakterében található az oltóanyag, amit a repülőtéren töltenek bele. A bozót tűz fölé repülnek, bele a füstbe, ott alacsonyan közel az átesési sebességhez kidobják a víz vagy hab oltóanyagot. Nagyon veszélyes mutatvány, napjában több bevetésben, egy bevetésben több körrel.

Az adatok azt mutatják, hogy a második dobás idején 200 méter magasan 180 körüli sebességnél elvesztették a magasságukat. A gép a földön kigyulladt, szerencsére a közepén, igy volt idejük a pilótáknak kimenekülni.


Sajnos három évvel ezelőtt a Lockheed C-130 típusú repülőgépüknek nem volt ekkora szerencséje, meghalt a balesetben a háromtagú személyzet.

A Coulson Aviation-nek helikopterei is vannak, méghozzá köztük több CH-47 Chinook, amit a vietnámi háborúból már ismerünk. Ez képes vizet is felvenni tartályba a tűzhöz közeli helyszínről, így egy felszállással több dobást végezhet a tűzre, mint például a B737.

Szokásos módon a balesetről nagyon keveset írnak, majd a vizsgálat után megtudjuk, mi történt. A két fekete doboz – ami a repülési adatokat és a pilóták beszélgetését rögzíti – nem szokott elégni.

A videómban látható, hogy nagyobb gép előtt általában kisebb felvezető gép jelzi, hogy mikor optimális a dobás a tűzre. Itt nem tudjuk, használtak-e ilyen megoldást.

Forrás: Coulson Aviation és Aviation Safety Net

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »