Tesla sportautó már az űrben, ami a SpaceX Falcon mesterhármas rakétájának meg sem kottyant

Elon Musk nagyon helyesen világra szóló Tesla sportautó ingyenreklámot csinált a bazi nagy rakétájának első kísérleti és sikeres fellövéséből.

Hirdetés

Musk két víziója közül a második is megvalósult. 2002-ben a SpaceX alapításakor azt a célt tűzte ki, hogy a többszörösen felhasználható rakétákkal olcsóbbá teszi az űrszállítást. Teherfronton ezt már megbízhatóan teszi a drónhajóra, vagy a kilövőhelyre a saját lábán visszatérő Falcon rakétákkal, és megszerezte a NASA teher űrfuvaros címet is. Készül a Dragon űrhajó hétemberes változata is, a SpaceX nemsokára azt is fel fogja lőni.

Másik víziója a Mars utazás, ehhez egy Falcon rakéta gyenge, ezért a hagyományoknak megfelelően összerakott hármat, ez lett a bazi nagy rakéta, avagy a Falcon Heavy. Itt a videó animáció arról, mit terveztek a kísérleti fellövéssel.

Ez a Falcon mesterhármas 64 tonnát tud felemelni. Hogy érzékelhessük, miről is lehet szó, ez körülbelül megfelel egy Bombardier CS300 új kanadai kompozit repülőgép maximális felszálló tömegének, amely egyébként nagyjából 150 utassal repülhet.

ekönyvecsként: Milliárdosok az űriparban

Föld körüli pályára lazán elférhet a tetején egy busznyi, nagyjából 40 ember egy jövőbeli űrhajóban. A kísérleti első repülésnél a Vasember szolid volt, csak egy szintén általa megálmodott és gyártott elektromos hajtásrendszerű Tesla sportautót, a sajátját küldött fel a mennyekbe.

A kormányánál a jó hangulat miatt egy szintén az űriparban már bevett humanoid robotra hasonlító és űröltözéket viselő bábú pilótával. Nem Vasemberre, hanem Starman névre hallgató bábú nézegeti és közvetíti felénk a Föld látványát, illetve már elindult a Mars irányába, pontosabban a Mars és Jupiter közötti irány felé száguld az aszteroida övek felé.

Űrhajókról még nincs lejátszási listánk,
de az Óriásgépek testközelből 15 videót tartalmaz

A látványos és humoros elemek mellett a Tesla Roadster sportautóban az egész Mars utazást, a Föld összeomlását ihlető Isaac Asimov alapítványi regényei is helyet kaptak, hátha a Tesla találkozik közülük valakivel az útja során. Másrészt begravírozták mind a 6 ezer SpaceX alkalmazott nevét is, akiknek köszönhető ez a majdnem teljes siker.

A tesztrepülés célját elérte, pályára állította a terhet, jókor vált le először a két oldalsó, már korábban használt Falcon rakéta, ami lábon visszajött a kilövőpadra. A 70 méter magas, 23 emeletes cső nagyságát jól érzékelteti a képen a mellette álló ember. A középső Falcon rakéta visszatérése már nem volt ilyen sikeres, mert üzemanyag hiány miatt a drónhajótól 100 méterre belecsapódott a tengerbe.

Patetikusan szólva az emberiség egy magáncég jóvoltából újabb nagy lépést tett ahhoz, hogy több bolygós lény legyen. Szokás szerint beindult a mémgyár, nekem ez tetszik a legjobban.

Még több mém itt látható.

Forrás Elon Musk és SpaceX oldalai

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »