Peggy Whitson amerikai űrhajósnő férfiverő rekordjai

Peggy Whitson amerikai űrhajósnő több a férfi űrhajósokkal közösen mért amerikai rekordot döntött meg. Ha ezt John Glenn szenátor kétszeres űrhajós megérhette volna?

Hirdetés

A címképen a Fehér Ház Ovális Irodáját látjuk, amint Trump elnök hölgykoszorúval az oldalán gratulál az űrben tartózkodó amerikai űrhajósnőnek.

Peggy Whitson

Nem első alkalom ez az amerikai űrhajózás történetében. Az űrből a hatvanas évek elején visszatért szupersztár John Glenn úgy kerül a történetbe, hogy a női űrhajóscsoport hiányát vizsgáló akkori szenátusi bizottság előtt „a nők maradjanak a fakanálnál” állásponttal kaszálta el ezt az igényt. Miközben Jerrie Cobb törékeny nőként jobb eredményekkel végezte el azokat a teszteket, amelyek a férfi vadászpilótákat alkalmasnak minősítették az űrutazásra.

Visszatérve Peggy Whitsonhoz, tegnaptól 53 órával ő tartja a zenés képeslapunkon is felvillantott amerikai űrséta rekordot a nők között, amit Sunnita Williamstől vett át. Már csak 5-5 órával van előtte két amerikai férfi űrhajós, de Peggy még mintegy 100 napot lesz fenn ebben a küldetésben, szerintem hazatérése után őket is búcsúztatja majd abszolút űrséta rekordjával. A magyar nyelvben lassan új szót kell keresni a spacewalk angol szóra, mert a képeken is látható, hogy az űrhajósnő nehéz férfimunkát végez mindenféle köldökzsinór nélkül a Nemzetközi Űrállomás „űrudvarán”.

A másik érdekesség, hogy Peggy 2001 óta három fél-féléves küldetésben a cikk írásakor több mint 535 napot töltött el az űrben, ezzel a férfitársait is megelőzve övé az abszolút amerikai időtartam rekord is. Az űrhajósnő egy mikrobiológus tudós, aki a sejtek és élőlények viselkedését kutatja az űrben, valószínűleg nemcsak benn a Nemzetközi Űrállomáson, hanem kinn is. Ha nem így lenne, mi a csudának dolgoztatták volna annyit amúgy egy csodás kilátással bíró helyen.

Peggy Whitson

Az egykori Air France pilóta küzdelme a salátával

Peggy néhány rekordot még jegyez. Ő volt az első NASA tudós az űrállomáson, amelynek néhány hétig parancsnoka is volt, naná, hogy azt is első nőként jegyzi. 2009-ben a Whitson első nőként az űrhajós hivatal vezetője lett, amit addig csak pilóták tölthettek be.

Peggy Whitson tiszteltére a NASA egy összeállítást készített a rekordjairól, a képek miatt ezzel búcsúzva ajánljuk hosszabb e-könyvecskénket Mi fán terem az űrhajósnő? címmel.

Forrás: NASA

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »