Uber Elevate, autonóm városi légi taxi szolgáltatás 2020-tól?

Nemrég új fogalom robbant be a repülő autók világába, az Uber Elevate, projekt a városi közlekedés egy részének környezetbarát levegőbe emeléséért, méghozzá taxisok nélkül.

Hirdetés

Az Uber egy városi taxi közlekedésszervező alkalmazásból nőtte ki magát és most már szó szerint az eget is ostromolja. Az Uber Elevate program helyből felszálló elektromos-hibrid hajtású repülőgépekkel tervezi a szolgáltatás bővítését, amiből már kifelejtették a pilótát. Helyét a forgalmat szervező mesterséges intelligencia veszi át, az alkalmazás neve UberAir.

Dubai 2020-ban világkiállítást rendez, az Uber Elevate itt mutatkozik be. A másik világváros Dallas. Hallottunk már néhány rendszerbe illő gépfejlesztésről, amit a képeken lehet látni, de úgy tűnik, szükség van a szlovén Pipistrel repülőgépgyár beszállására.

A múlt héten Dallasra irányult a világ szeme. Az Uber nagy konferenciát szervezett a témáról, vezető járműgyártók, szabályozó szervek, kockázati tőke, a repülés irányítás és a nagyvárosok összefogását ösztönözve. Néhány nagy név a teljesség igénye nélkül. Mindenek előtt Ivo Boscarol, a szlovén Pipistrel repülőgépgyár alapítója és főnöke. Ross Perrot, exelnökjelölt és milliárdos amerikai nagybefektető, Paulo Cesar de Souza e Silva, a brazil EMBRAER repülőgépgyár vezére, Steven F. Udvarhazy repülőgép lízingcézár és múzeum alapító és még sokan mások.

Ivo Boscarol egy különleges úttörője a zöld repülésnek. 2011-ben négy személyes géppel nyerte meg a Green Flight Challenge versenyt, amikor a többiek még csak két személyes géppel jelentkeztek. Míg a többiek csak kísérleti fázisban repülnek, ha repülnek, addig nála már kapni lehet a Pipistrel Alpha Electro kétszemélyes elektromos hajtású gépet.

Uber Elevate

De Ivo Boscarol tavaly ejtette ámulatba a világot, amikor bejelentette zöld gépe közeli létrehozását. Idézzük: egy új, rendkívül innovatív zéró emissziós 19 férőhelyes repülőgép, hibrid elektromos hajtásrendszerrel és alacsony hőmérsékletű hidrogén PEM üzemanyagcellával, városok közötti tömegközlekedésre tervezve. Ennek nyomatékot adva és rá forrást találva a bejelentéssel egy időben megkötötte a Pipistrel elmúlt 27 évének legnagyobb üzletét a kínaiakkal.

Dallasban a Pipistrel is együttműködési megállapodással belépett az Uber Elevate projektbe, ahol a varázsszó a helyből felszállás is, ezért a fenti kis légi busznak feltehetően lesz majd helyből felszálló változata is.

Az Uber Elevate egy három szereplős történet. A légi taxikat különböző start-upok és óriáscégek gyártják majd, néhányat közülük láthatnak itt a zenés képeslapon.

A második szereplő a városok által támogatott légi taxi állomás építők, jó részük a magas házak oldalában vagy tetején. Dubajban ez a típusú megoldás már hagyomány, például az ötödik emeleten volt a nyitott uszoda egy húsz emeletes szállodában akkor, amikor ott jártam. Taxiról lévén szó, nyilván nemcsak az állomások között lesz forgalom, hanem ha a viszonyok megengedik, az autonóm légi taxik házhoz is repülnek.

A harmadik szereplő az egész forgalmat szervező UberAir. Amiben talán fontosabb lesz a földi taxiknál bevezetett utasszervező app mellett a légi forgalom mesterséges intelligenciával való irányítása. Dubaj szerencsés hely ebből a szempontból, ott egykézben van minden, ott nem kell megküzdenie az Ubernek a légügyi hatóságokkal, hogy a 2020-as világ kiállításon már mutassák a rendszer alap elemeit.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »