V4 országok pilótaképzője létesül a Hévíz-Balaton repülőtéren

Szándéknyilatkozat aláírásával erősítette meg a magyar kormány és a norvég szakmai befektető, hogy jövő tavasszal létrehozzák a beruházást a Balaton repterén.

A megállapodás értelmében 15 millió eurós beruházással hoznak létre a hévízi repülőtéren egy nemzetközi pilótaképző központot, amely kiemelten a V4 országok diákjainak nyújt 2020-tól kétéves pilótaképző tanfolyamot. A szándéknyilatkozattal mindkét fél elköteleződését fejezte ki a projekt iránt.

György László, a szaktárca gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára az ünnepélyes aláíráson hangsúlyozta: ezzel olyan képzés jelenik meg a magyar piacon, amely a jövő hivatására készít fel, és nagy hozzáadott értéket képvisel.

Az államtitkár elmondása szerint 7 ezer pilótára van igény az unióban, de ennek jelenleg a felét tudják csak lefedni pilótaképzéssel.

Frode Granlund, a norvég szakmai befektető a Pilot Flight Academy vezetője azt hangsúlyozta, hogy jelenleg 350-en tanulnak a norvég akadémiájukon, ahol elektromos gépen és szimulátorban is oktatnak. A képzésre azért is szükség van, mert egyre több pilóta vonul nyugdíjba a légitársaságoktól. A cég ezekkel folyamatos kapcsolatban van.

V4 országok

2022-ben már Sármelléken is avatnak majd pilótát,
a norvég akadémiát tavasszal bemutattam

Az akadémián kereskedelmi (CPL) és légitársasági (ATPL) pilóta szakszolgálati engedélyt is szerezhetnek a pilóta növendékek, a képző intézmény jelenleg öt légitársasággal folytat tárgyalást arról, hogy a végzett pilótákat később alkalmazzák.

A Hévíz-Balaton repülőtéri központ a már működő sandefjordi mintájára jönne létre, ahol jelenleg mintegy 350 növendéket képeznek évente. Magyarországon 60 pilóta növendékkel indítják el a képzést.

Új videónk a Messerschmitt 109 vadászgépről

A mai napon az elmúlt év nézőinek – akik több mint 600 ezer percet néztek meg a videóinkból – 97 százaléka nincs feliratkozva a Repülni JÓ Youtube Csatornájára, pedig a Youtube ezt kéri-méri egyik legfontosabb elemként a mi videócsatornánk támogatásának növelésére. Kérjük, segítse munkánkat feliratkozásával, hozzászólásával, a videók lájkolásával, hogy egy éven belül elérhessük a 400 videót. Köszönjük.

Forrás: Innovációs és Technológiai Minisztérium és Pilot Flight Academy

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »