Vendégképek a Nordic Seaplanes Twin Otter hidroplánja repüléséről

Strasszer József nemrégen Dániában Aarhus városában járt, ahol hidroplánnal séta repült és az erről küldött vendégképeit egy zenés képeslapba csomagoltuk. Néhány sort is mellékelt hozzá.

Heti 5 nap repülnek Aarhus és Koppenhága közt, nyáron napi 4, télen 5 alkalommal. Nagyon jól kitaláltak ezt a járatot, mert Koppenhága belvárosa megközelíthető 45 perc alatt. Autóval vagy vonattal 4,5 óra lenne, repülőgéppel ugyan 35 perc, de a reptér 43 km-re van a várostól északra. 11 éve dolgoztam ott ezért ismerős a terep számomra. Minden kedden, este 19:45 és 20:30 kor repülnek még városnéző járatot Aarhus fölött. A képeket egy ilyen repülésen készítettem mobillal néhány hete.

Vendégképek

Sajnos, napjainkban Európában ez az egyetlen egy menetrend szerinti hidroplán járat. Nyilván az üzleti utasokból jól megélnek, mert a főváros tized annyi idő alatt közelíthető meg, mint más járművel. Hiszen a repülőgépes út is valójában több óra, attól függ, hogy mennyivel korábban kell kimenni a becsekkoláshoz, milyen sűrűn jár a transzfer.

Hirdetés

A vendéglépek szerint a DHC6 Twin Otter hidroplán 19 személyes, 12 utassal a járat már gazdaságosra van kikalkulálva. A járatot működtetők a Twin Ottert hagyományos futóművel vették, majd egy svájci gyárban építették be a kanadai kétéltű futóműveket. A hidroplán képes lenne Németországba vagy akár Gdanksba is elrepülni, vízi leszállóhelye mellett pedig hagyományos reptéren is vehet fel utasokat. Ahol József repült, ez a Nordic Seaplanes hidroplán légitársaság anyakikötője, egy hét alatt kevés költséggel ilyet bárhol simán fel lehetne építeni.

Vendégképek

Sajnos, a Wizz Air már nem repül közvetlenül Budapestről Billundba, a Lego fővárosába, ahonnan Aarhus városa körülbelül 100 kilométerre található. Kolozsvárról viszont igen, így a viharsarkiak könnyebben eljuthatnak egy hidroplán repülésre Európában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »