Vízbombázó hidroplán a Balatonon egy tűzoltási gyakorlaton a Keszthelyi medencében

Tíz éve, 2008 tavaszán a Balaton keszthelyi medencéjében katasztrófavédelmi gyakorlatot szerveztek, ahova meghívták Zadarból az egyik horvát tűzoltó hidroplánt. Képes riport a kétéltű repülőgép itt-tartózkodásáról és tűzoltási tevékenységéről a majdnem pontos évforduló kapcsán némi frissítéssel.

Heizler György tűzoltó ezredes, aki 2008 tavaszán a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője volt, küldte a képeket és mesélte el a történetet. Korábban horvát kollégái Zadarban közelről ismertették meg a magyar küldöttséggel a tűzoltó hidroplán képességeit, az ezredes ezért kezdeményezte a határon átnyúló együttműködést. Egy év alatt sikerült megszerveznie a hidroplán részvételét a fenti gyakorlaton, az olvasók pedig gyönyörködhetnek a zenés képeslapba foglalt képeken és megismerhetik magyar vízről a katasztrófavédelmi műveletet egy hidroplánnal.

Lufthansa nyereményjátékunk egy B777 makettért

A nálunk járt tűzoltó repülőgép régi nevén Canadair CL–415, a kanadai gyár felvásárlása miatt Bombardier 415, bővebben olvashatnak róla szakértőnktől. Sőt, azóta a Bombardier a C series szuper regionális utasszállító fejlesztése miatt tokkal vonóval eladta az egész hidroplán üzletágat a Vikingair-nek.

A kétéltű hidroplán kerekes futóművekkel, a sármelléki repülőtér betonján landolt, onnan indult a bevetésekre. Háromnapos ittléte során a Bombardier a repülőtéren parkolt, ott töltötték fel üzemanyaggal és jelölték meg az oldalát az alkalomhoz illő piros-fehér-zöld csíkokkal.

Hirdetés

A hidroplánt vízbombázónak is nevezik, tűzoltásra tervezték. Akár két méter mély sekély víz felszínét érintve több mint hatezer liter vizet képes egyszerre felszippantani úgy, hogy közben 130 kilométer per óra sebességgel siklik a vízen. A repülőgép csónaktestű, az alján kis nyílásokon keresztül nagyjából 12 másodperc alatt folyik be a padlóban levő tartályokba a 6 tonna víz. Mivel a vízbombázó hidroplán a bevetése során a tűzhöz legközelebb levő természetes vízfelvételi hely, nálunk a Balaton, de ez lehet tenger vagy folyó is, és a tűz között ingázik, a leggyorsabban képes eloltani a tüzet. Ha szükséges, a vízfelvétel után menet közben tűzoltó habot is a keverhet a vízhez.

Itt megtalál mindent, amit a Balatonról publikáltunk

A vízbombázó hidroplán elegánsan hasította a zöld hullámokat az emblematikus hegyek előtt. A sima le- és felszállást is gyakorolták, hét-nyolcszáz méter vízhossz elég volt a műveletekhez. A repülőgép a tele tartályokkal rárepült az út mentén, a szántóföldön bekészített kisebb tűzre, majd a fenéken levő ajtók nyitásával lebombázta a vízfelhővel, és már fordult is vissza a Balatonra.

Az egynapos éles bevetésen a vízdobást az ezredes úr elbeszélése alapján hússzor ismételték meg. Az autós fecskendővel dolgozó magyar lánglovagoknak alkalmuk volt a vízbombázó hidroplán munkáját közelről megfigyelni, illetve az együttműködést gyakorolni vele.

A gyakorlaton egy honvédségi helikopter is részt vett, amely szintén képes tűzoltásra, nemrégen a Hortobágyon bevetésre kerültek.

Köszönet a képekért és a történetért Heizler György tűzoltó ezredes úrnak.
A cikk eredeti változata 2008-ban jelent meg a lassan megszűnő Vizirepülés oldalunkon, a téma az új dizájnban itt a Hidroplánok alatt folytatódik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »