Hidroplán találkozó Biscarrosse taván

A múlt hét végén Franciaországban az egykori Latecoere hidroplán gyár területén találkoztak nemcsak hidroplánok, hanem más tengeri és szárazföldi repülőgépek is.

36 képes összeállításom a találkozóról.
Lapozzon, a képeket nem érdemes nagyítani.

A hidroplán találkozó hasonló koreográfia szerint zajlott, mint amikor korábban ott jártunk.

Az idén is a legnagyobb sztár a Consolidated PBY5, népszerű nevén Catalina második világháborús old timer hidroplán volt. Miss Pick Up nemrég tankolt átutazóban a Balaton repterén is, sajnos a tó vizét nem érintette. A bemutatón társa volt a DC-3 vagy C47 katonai szállítógép, amely többek között ejtőernyősöket dobott le a normandiai partraszálláson.

A sétarepülés videómon jó látható, hogy az egykori Latecoere hidroplán gyár nem az Atlanti Óceán partjára, hanem a part mögötti egyik legnagyobb édesvízi tó partjára települt. A hidroplánok állóhelyét pedig a parton hozták létre, oda rámpákon gurulnak. Mellette található a közönség területe, akik a kép összeállításomban láthatóan nagyon élvezték a több órás légi bemutatót.

A címképen a másik nagyobb hidroplán, a francia katasztrófa védelem tűzoltó hidroplán dobott éppen vizet a közönség szórakoztatására. A Canadair CL415 lassan elöregszik, korábban tervezték a lecserélést e típus modernizált változatára, amit már újra a felélesztett DeHavilland Canada repülőgép gyár állít majd elő.

Új videónk egy ferihegyi átstartolásról

A rendezők az idén inkább a légi bemutatók különlegességére helyezték a hangsúlyt, bár voltak konferenciák repülés témában, még az űrről is. A kiállítások, vásár és a múzeum látogatása sem maradhatott el.

A hidroplánokon kívül meghívták Franky Zapatát, a sugárhajtású légdeszkást. Franky szombaton, az első bemutatóján a felszálláskor megpörgött, majd ügyesen visszamanőverezte magát a vízbe. A nagy rutin miatt nem sérült meg, de később nem engedték repülni. A videón a részletek, amit ezen az oldalon is simán el lehet indítani.

A haditengerészet két Rafale Marine vadászgépe is dübörgött a tó felett, a képtárban a logó horogról lehet őket felismerni. La Patrouille de France, a légierő bemutató köteléke pedig francia trikolórt és átszúrt szívet is festett az égre. További polgári gépek, köztük kétfedelű old timerek és műrepülők is szórakoztatták a közönséget.


A biscarrosse-i gyárban épült francia óriás hidroplán,
a LATECOERE LA631

A képtárban lapozzanak előre. A harmadik képen levő légi felvételen jó lehet látni a hidroplánok füves állóhelyét. 6, 4 és 2 személyes hidroplánból tíznél kevesebb vett részt a találkozón, ami szép eredmény a pandémia rombolása után.

Forrás: Rassemblement International d’Hydravions, a hidroplán találkozó hivatalos oldala

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »