107 éve született a magyar motoros repülés Rákosmezőn

Magyar pilóta magyar repülőgéppel 107 éve, 1910. január 10-én emelkedett először a magyar légtérbe. Az évfordulóra két videónkkal emlékezünk.

A nyitóképen látható eredeti Szitakötő nevű 25 lóerős monoplán építője és pilótája Adorján János gépészmérnök volt. aki a mai budapesti Örs vezér tere környékén, Rákosmezőn fekvő egykori lovassági gyakorlótéren e napon sikeres felszállást hajtott végre. Ekkor Rákosmező már repülőtér volt, amit a La Manche csatornát elsőként átrepülő francia Louis Bleriot vitt be az akkori köztudatba. Bleriot 1909-ben több mint 200 ezer ember előtt tartott repülőbemutatót Budapesten.

Hét évvel ezelőtt a centenáriumra a HungaroControl támogatásával Váradi László repülőgép restaurátor megépítette a Szitakötő képen látható nagymakettjét, amit a Petőfi Csarnokban avattak fel. Az ünnepségen Váradi László interjút adott a Repülni JÓ-nak.

A centenárium másik jelentős eseménye egy történelmi emlékrepülés lett volna tököli indulással. A repülőtér igazgatója Talabos Gábor egy sok gépből álló történelmi köteléket szervezett, de a rossz idő miatt már nem tudott mindenki elrepülni a hét évvel ezelőtti nap reggelén a gyülekező helyre.

Hirdetés

Sajnos a makacs köd miatt a kötelék nem szállhatott fel az eredeti helyszín felé, a ferihegyi leszállófolyó miatt pedig nem lehetett a történelmi emlékrepülés időpontját napközben módosítani. Ezért a nagy elődök előtti tisztelgés egy légi szökkenésre egyszerűsödött a tököli betonon, amit kameránkkal megörökítettünk.

(Nyitóképen Adorján János (balról a harmadik) segítőivel és a Szitakötő a Kölber Kocsigyár udvarán – Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum gyűjteménye)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »