SpaceX visszatért az űrbe, Falcon landolt a drónhajón

A SpaceX visszatért az űrbe, a magán űrvállalat a szeptemberi baleset után kijavította a Falcon 9 hordozórakéta hibáját. A sikeres fellövés melléktermékeként a hordozórakéta könnyedén leereszkedett a tengeren rá várakozó drónhajóra.


Szeptemberben az indításnál felrobbant a rakéta, odalett a hasznos teher, egy 200 millió dolláros izraeli műhold. A hatóság letiltotta a fellövéseket, a magánűrvállalat viszont nem közölte a nyilvánossággal, hogy miként hárította el a hibát.

A szombaton fellőtt teher 10 darab Iridium műhold, a képen éppen csomagolják őket, melyből még 60 darabot telepítenek idén alacsony pályára. Ez a rendszer behálózza majd az egész világot és 2018 évtől lehetővé teszi a valós idejű totál széles sávú kapcsolatot emberek és gépek között, ami ma még nem egy zárt rendszerben működik a világon. Lehet, hogy a repülőgépek fedélzeti Wifi-je is majd ezeken keresztül ad és kap jeleket.


A 70 méteres hordozórakéta pedig újratöltésre szépen landolt a drónhajón, kár, hogy még vissza kell vinni a Vandenberg Air Force bázisra, ez a SapceX saját rakéta indító állomása.

(Forrás: SpaceX magán űrvállalat)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »