A szolnoki RepTár ünnepélyes megnyitása

A világbajnok ejtőernyősök szálltak le az ollókkal a RepTár udvarára. A honvédelmi miniszter, a polgármester, az országgyűlési képviselő asszony és a megyéspüspök vágta át az égből érkezett ollókkal a nemzeti színű szalagot, így nyílt meg tegnap Közép-Európa legnagyobb interaktív katonai repülőmúzeuma.

reptar15

Az ünnepségen Szalay Ferenc szolnoki polgármester beszélt arról, miért építettek az ország első vasútállomásának helyén repülőmúzeumot. Vasúttörténeti múzeum már van Budapesten, viszont Szolnok katonaváros komoly repülős múlttal, helikopteres jelennel, és az új intézmény egyben eltünteti a város közepén a romokat, no meg idegenforgalmi mágnesként vonzza majd a rajongókat.

Simicskó István honvédelmi miniszter megnyitóbeszéde szerint az új múzeum a látogatónak interaktív élményt nyújtó olyan értéktár, amely kifejezi a magyar repülési múlt és azt létrehozó emberek iránti tiszteletünket.

reptar

Beer Miklós megyés püspök megáldotta a RepTárat és többek között azt a csodát emelte ki, hogy ezek a kis- és nagyvasak az emberek számára néha érthetetlen módon, de képesek levegőbe emelkedni és repülni.

Hirdetés

Élményekkel gazdagon feltöltve itt csak morzsákat tudok átadni a megnyitóról, sokáig napirenden fogjuk még tartani a RepTárat. Aki valami összefoglalót szeretne az új intézményről, annak itt róla egy melléklet.

A képek és a videó mellett néhány érdekesség.

üzenet lánycsapat

A friss világbajnokok ezer méter magasról ejtőernyővel ugrottak egy apró kör közepébe, egyiküknek ez volt a majdnem tízezredik ugrása. A szolnoki Kismenők, az Üzenet lánycsapat a fellépés után még kérésünkre táncot lejtett a MI-8 helikopter előtt.

Lente százados tárlatvezetőnknek szinte minden géphez, rakétához, kiállított objektumhoz volt egy sztorija, amit később majd részletezünk. Most a rakétavonalból két érdekesség.

reptar21

A bejárat előtt az a szovjet rakétatípus, amivel egy május elsejét az ötvenes évek végén megszórták a 33 ezer méter magasan a Szovjetunió felett információkat gyűjtő U2 amerikai kémrepülőgépet, a pilótája, Powers kapitány pedig fogságba került.

reptar16

A másik még pikánsabb. A délszláv háborúban egy székely származású vajdasági magyar rakétás a radar mögött látható típussal lelőtte az amerikai F117 lopakodó, elvileg láthatatlan bombázót. Pilótája szlovén származású volt, később az egykori ellenfelek találkoztak és megbeszélték a lehetetlent.

reptar22

A sajtócsapat tagjaként körbejártuk Zsaludek Endre repülés történésszel a szabadtéri repülőparkot. Tőle hallottam, hogy a képen látható vadászgépen a dupla piros csík az egykori csehszlovák bevetésben részt vett magyar gépeket azonosította.

reptar3

 

Végére egy interaktív elem, ami mindenki kedvence lesz, a MÍG 29 vadászgép szimulátora. Oktatóm Peszeki Zoltán nyugállományú alezredes volt, aki élesben repülte a típust. 17 perc egy menet, felszállni meg forgolódni asztali szimulátoros tapasztalattal könnyű volt, tök élethű, mert itt is lehet váltogatni a nézeteket.

reptar24

A második körben a végén leszálltam volna a reptéren, 60 kilométerre tőle próbáltam a kormányt a kis körben tartani, akadozott a dolog. Egy katapultálás még belefért az időbe, erre kaptam parancsot, Tiszának vezettem a gépet majd kilőttem volna magamat, de elvétettem…..

énszimu

Jöjjön a videó, a Magyar  Légierő indulójának aláfestésével.

Közben a Hölgypilóta blogunk is közreadott egy RepTár képtárat. Minden egyéb a Reptár oldalán és az F117 lopakodó lelövése is érdekes olvasmány.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »