Airbus A 300 Beluga

Speciális teherszállító repülőgép. Az Airbus A300-asból átalakított teherszállítója 1994-ben emelkedett először a levegőbe, majd a következő évben állt szolgálatba.

A szállítandó darabok tömege ugyan nem kívánta volna meg egy új, speciális repülőgép kifejlesztését, de méretük már annál inkább. Az A-300-as, a világ első kéthajtóműves szélestörzsű repülőgépe lett az új szállítógép alapja.
A módosított törzs felső részén egy minden korábbinál nagyobb rakteret alakítottak ki, amely lehetővé tette az akkori legnagyobb Airbusok törzsszekcióinak és szárnydarabjainak a szállítását is.

A300_Beluga_22

A gép hossza 56,15 m, fesztávja 44,84 m. A törzs legnagyobb átmérője az átalakított raktérnél 7,31 m, amelyben komplett Airbus törzsszekciókat szállítanak. Az extra nagy méretű raktérbe az összes A380-asnál kisebb Airbus típus törzsszekciója befér.
A 155 tonnás maximális felszállótömegű Beluga 47 tonnányi hasznos terhet szállíthat legfeljebb 2750 km távolságra, kisebb terheléssel 4700 km-re is képes elrepülni.

A300_Beluga_33

A kéthajtóműves gép General Electric hajtóművei egyenként 12 tonnás tolóerővel rendelkeznek. A gépből öt példány épült, amelyekkel jellemzően az Airbus házon belüli szállításait végzik.

Kapcsolódó írások, képek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »