Airbus A400M katonai szállító repülőgép tűzoltó készlete

Tombolnak az erdőtüzek Európában, az Airbus új vízdobó készletet próbált ki.

Az Airbus a katonai szállítógépét Spanyolországban gyártja, ahol a Grupo 43 a híres tűzoltó egység. Kettejük együttműködéséből lett egy új funkció, a tűzoltó Airbus A400M. Nemrég volt az első sikeres repülés, ahogy azt a rövid videón mutattam.

A tűzoltó rendszer a gép rakteréből ki-be vehető. Két 10 tonna felvevő képességű tartály egymás mellett, ahol egy-egy dobó csövön vezetik hátra a vizet a rámpa ajtóhoz. A repülőterén megtöltik őket, nemcsak vízzel, hanem habbal is lehet.

A dobás 50 méter magasan, körülbelül 200 kilométeres sebességgel, kevesebb, mint 10 másodperc alatt történt.

A tűzoltásban két irányzat dolgozik. Az egyik a meglevő repülőgépeket tűzoltó készletekkel szerelik fel, a Boeing B747-től egészen a kisebbekig és helikopterekig. A másik a kifejezetten tűzoltó hidroplánok építése, amelyek abból a szempontbók kedvezőbbek, hogy egy felszállással több bevetést tudnak teljesíteni a közeli vízfelvételekkel.


Két magyar Mi-17 katonai helikopter négy napon át Szlovéniában erdőtüzet oltott. Alkalmanként 2-2 tonna vizet emeltek fel a kinyitható szájú kosárral, amit 6 perces repülőút után dobtak a tűzre nehéz hegyi terepen.

Források: Airbus és Szijjártó Péter Facebook oldala

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »